ÚRSO zisťuje nákupné ceny plynu teplární. Zohľadní ich v cenách tepla

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zaslal dodávateľom tepla výzvu na poskytnutie podkladov o nákupe zemného plynu na rok 2022.

22.09.2021 09:36
plyn, gajary Foto:
ilustračný obrázok
debata (2)

Úrad tak mapuje situáciu teplární, aby mohol posúdiť vplyv extrémneho zvýšenia ceny plynu u jednotlivých dodávateľov tepla. Úrad o tom informoval na svojej internetovej stránke.

„ÚRSO s ohľadom na mimoriadne nepriaznivý vývoj cien zemného plynu na burze EEX (European Energy Exchange) v roku 2021 analyzuje situáciu pri nákupe zemného plynu teplárenskými spoločnosťami na rok 2022, aby mohol posúdiť vplyv nákupných cien zemného plynu na regulované ceny tepla, hlavne s dôrazom na ochranu záujmov slovenských domácností," uviedol úrad.

žena, účty, problém, starosti, dlh Čítajte viac ANKETA: Najväčší dodávatelia plynu hovoria o vyšších cenách: Pôjdu hore o približne 15 percent

Cena plynu napríklad na pražskej burze sa medziročne takmer strojnásobila z približne 15 eur za megawatthodinu (MWh) na súčasných viac ako 43 eur za MWh. Viacerí dodávatelia tepla ale uzatvorili dlhodobé kontrakty na dodávku plynu v čase, keď bola jeho cena priaznivejšia. „Cieľom úradu je zamedzenie možným špekuláciám na trhu s plynom určeným na vykurovanie. Úrad si takto v rámci svojich kompetencií zmapuje celý trh a získa záväzné informácie o tom, ktorí dodávatelia tepla už majú plyn na rok 2022 nakúpený, a ktorí ešte nie a za akú cenu. Na základe poskytnutých údajov úrad následne zváži ďalší postup," uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Zvýšenie ceny tepla v niektorých teplárňach približne o desatinu už avizoval štátny MH Manažment, pričom cena plynu je okrem zvýšenia cien emisných povoleniek hlavným dôvodom zdražovania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #cena #ÚRSO