Štátne teplárne zdražujú. Koľko si priplatíme za kúrenie?

Cena tepla pôjde v budúcom roku nahor približne o desať percent. "Ceny emisných povoleniek nás desia," vyhlásil riaditeľ štátneho podniku MH Manažment, pod ktorý patrí aj MH Teplárenský holding, Ľuboš Lopatka.

20.09.2021 12:21
kalendár, kalkulačka, peniaze, podnikanie, SZČO Foto:
Po elektrine a plyne si priplatíme aj za kúrenie.
debata (6)

Po elektrine a plyne nasledujú správy o zdražovaní aj od centrálneho zásobovania teplom. Na brífingu v pondelok ráno to ohlásilo vedenie štátneho podniku MH Teplárenský holding, ktoré združuje šesť slovenských teplární.

„Zvýšenie z nášho pohľadu nebude dramatické. Nárast bude na úrovni desiatich percent,“ povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Vojtech Červenka. Zároveň zdôraznil, že finálne ceny ešte musí odsúhlasiť regulačný úrad podobne, ako to robí pri elektrine či plyne.

energie_2_pr_clanok_reklama_nepouzivat Čítajte viac Ceny plynu lámu rekordy, bežným ľuďom porastú účty. O koľko si priplatia?

Zdražovanie sa nedotkne všetkých miest rovnako. Najviac si priplatia ľudia na severe a východe Slovenska, kde sa ešte stále spaľuje uhlie, konkrétne v Žiline a v Košiciach. Dôvodom je prudký nárast cien emisných povoleniek v tomto roku. „Scenár je taký, že do konca roka môže cena povolenky dosiahnuť 110 eur za tonu,“ upozornil výrobný riaditeľ Teplárenského holdingu Marcel Vratný. Ceny emisných povoleniek sa tak za posledný rok zdvojnásobili. V súčasnosti sa obchodujú za približne 60 eur za tonu vypusteného oxidu uhličitého.

Holding nepredpokladá rast ceny tepla v Trnave, ktorá odoberá teplo z jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice, a vplyv zvýšenia ceny emisných povoleniek nepocítia ani odberatelia vo Zvolene a v Martine, kde teplárne využívajú biomasu. Tá je od emisných poplatkov oslobodená.

Starosti teplárom spôsobuje aj cena plynu, ktorá podľa prepočtov Červenku medziročne narástla o 180 percent. Tá sa však podľa Ľuboša Lopatku, riaditeľa štátneho podniku MH Manažment, pod ktorý patrí aj MH Teplárenský holding, prejaví na cenách až neskôr, na tento rok totiž podnik nakúpil plyn výhodne. Lopatka zároveň zdôraznil, že zdražovanie tepla sa darí čiastočne eliminovať aj úsporami v podniku. „Makro záležitosti zemniť nevieme, musíme preto pracovať na mikroprocesoch. Snažíme sa veľmi aktívne, bez ohľadu na tento vývoj, pracovať v MH Teplárenskom holdingu napríklad na znižovaní nákladov. Výsledný efekt sa prejaví ako zápočet toho negatívneho a pozitívneho,“ povedal Lopatka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #teplárne #MH Management #CZT