ANKETA: Najväčší dodávatelia plynu hovoria o vyšších cenách: Pôjdu hore o približne 15 percent

Dodávatelia tvoria cenové návrhy na budúci rok spriemerovaním trhovej ceny plynu za posledných 12 mesiacov. Aktuálne by tak išlo o nárast koncovej ceny o zhruba 15 percent.

17.09.2021 16:21
žena, účty, problém, starosti, dlh Foto:
Dodávatelia sa zhodujú, ceny plynu idú nahor.
debata (41)

Najväčších dodávateľov plynu slovenským domácnostiam sme sa pýtali: Ako reaguje vaša spoločnosť na zdražovanie komodity na trhoch?

Slovenský plynárenský priemysel

Ondrej Šebesta, riaditeľ odboru komunikácie

Ceny elektriny a plynu na Slovensku ovplyvňuje globálny vývoj cien týchto komodít na európskych energetických trhoch. Tie sú v porovnaní s minulým rokom výrazne vyššie. Ceny za dodávku plynu pre domácnosti a malé podniky sú na Slovensku predmetom cenovej regulácie a určuje ich Úrad pre reguláciu sieťových odvetví („ÚRSO“). ÚRSO pri stanovovaní cien za dodávku plynu, vychádza z priemernej ceny plynu na burze v Nemecku a tá je v tomto období medziročne výrazne vyššia. To logicky vyvoláva tlak na potrebu odzrkadliť tento vývoj aj na Slovensku pokiaľ ide o regulované ceny za dodávku plynu.

Hovoriť o konkrétnej zmene v tomto období je však predčasné. Podobný vývoj, pokiaľ ide o ceny komodity, možno pozorovať aj na trhu dodávky elektriny.

Innogy Slovensko

Miroslav Kulla, konateľ spoločnosti

Dnešné ceny komodity/zemného plynu sú o viac ako 100 percent vyššie ako pred rokom. Našťastie sa pre domácnosti nakupuje komodita postupne počas posledných 12 mesiacov a do vzorca pre výpočet koncovej ceny vstupuje priemerná cena. Ak by sme k dnešnému dňu rátali priemer velkoobochodných cien za ostatných 12 mesiacov a za predpokladu ostatných položiek nezmenených, narástli by koncové ceny plynu približne o 18 percent.

Koncovú cenu zemného plynu tvorí cena komodity a ďalšie položky. Cenu komodity určujú svetové ceny na veľkoobchodných burzách. ÚRSO môže ovplyvniť tie ostatné položky, ktoré tvoria približne 40 percent z celkovej ceny.

ZSE Energia

Michaela Dobošová, hovorkyňa

Koncová cena plynu pre regulované subjekty bude predmetom rozhodovania ÚRSO na základe cenových návrhov, ktoré predložia dodávatelia obvyklým spôsobom v priebehu jesene tohto roka. Môžeme však potvrdiť, že cena plynu NCG (nemecká burza) dňa 10.9.2021 v pro­dukte CAL 22 (celoročný kontrakt) dosiahla hodnotu 37,73 eur za megawatthodinu. V rovnakom období minulého roka bola cena rovnakého produktu na rovnakej burze 15 eur za megawatthodinu.

energie_2_pr_clanok_reklama_nepouzivat Čítajte viac Ceny plynu lámu rekordy, bežným ľuďom porastú účty. O koľko si priplatia?

Medziročne cena plynu teda stúpla 2,5 násobne. Kým v roku 2020 sme pri cenovom návrhu rátali s 12-mesačnou priemernou cenou vstupnej komodity vo výške približne 15 eur za megawatthodinu, priemer s ktorým budeme rátať v roku 2021 presahuje hodnotu 20 eur za megawatthodinu. Cena vstupnej komodity tak medziročne vzrástla o zhruba 35 percent. Na celkovej cene plynu sa však cena za dodávku podieľa len asi polovicou a teda nárast koncovej ceny bude nižší. Finálne ceny budú známe až po rozhodnutí regulátora.

Slovakia Energy

Jiří Koudela, riaditeľ obchodu

Ceny plynu pre domácnosti a malé podniky URSO stanovuje na základe regulačného vzorca, kam vstupujú ceny komodity na EEX za posledných 12 mesiacov. Teraz sú tieto ceny na veľmi vysokej úrovni v porovnaní s minulým rokom. Aktuálne sa ceny komodity na EEX predáva za viac ako eur za megawatthodinu, čo je oproti minulému priemeru (14,803 za megawatthodinu) cca 2,5 krát viac. Ročný priemer k dnešnému dňu ale vychádza vyšší „len“ o cca 35 percent. Takže ak by sa ceny ostatných regulovaných poplatkov nezmenili, celkovo by ceny plynu pre domácnosti a malé podniky vzrástli v priemere o cca 15 až 20 percent v závislosti na tarife.

Ak by sme vzali na stanovenie cien na budúci rok priemer cien EEX za obdobie od vlaňajšieho septembra do tohtoročného augusta, ceny komodity by vzrástli o cca 5 za megawatthodinu. Domácnosť s malou spotrebou používajúce plyn iba na varenie by si priplatila o cca 5 eur ročne viac. Domácnostiam používajúcim plyn na varenie a ohrev teplej vody potom môžu účty za plyn vyrásť o 20 až 50 eur ročne a domácnosti používajúce plyn aj na vykurovanie si môžu v budúcom roku priplatiť aj o viac ako 100 eur ročne navyše.

S ohľadom na vývoj cien plynu na veľkoobchodnom trhu je viac než isté, že ceny pre domácnosti budú musieť zvýšiť všetci dodávatelia na Slovensku. Upraviť ceny bude musieť pochopiteľne aj naša spoločnosť. Ich výšku však v tejto chvíli nie je možné predvídať, pretože sme zatiaľ na URSO cenový návrh na budúci rok nepodávali.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #anketa #dodávatelia energií #ceny plynu