Experti na jadrovú bezpečnosť o Mochovciach: chválime významné zlepšenia

Päťdňová misia tímu na preskúmanie bezpečnosti OSART Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu MAAE zaznamenala oproti roku 2019 významný pokrok v posilnení bezpečnosti tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Spusteniu tretieho bloku však bránia pripomienky rakúskej organizácie Global 2000.

10.09.2021 14:48
jadrova elektraren mochovce Foto: ,
Jadrová elektráreň Mochovce čaká na dokončenie 3. a 4. bloku.
debata (5)

Prevádzkovateľ tretieho bloku slovenskej jadrovej elektrárne Mochovce posilnil jeho prevádzkovú bezpečnosť pred jeho komerčnou prevádzkou. Skonštatoval to tím expertov MAAE, ktorý na žiadosť Úradu jadrového dozoru preveroval riešenie zistení z misie v roku 2019. Tím viedol Fuming Jiang, vedúci sekcie prevádzkovej bezpečnosti MAAE.

Dosiahli výrazné zlepšenia

„Elektráreň zaviedla na riešenie zistení z predchádzajúcej misie množstvo opatrení. Zaznamenali sme významné zlepšenia,“ povedal Jiang po skončení päťdňovej misie. Tím, ktorý tvorili odborníci z Nemecka, Kanady, Spojeného kráľovstva a dvaja úradníci z MAAE, predložil vedeniu elektrárne návrh ďalších opatrení, napríklad v oblasti presadzovania vysokých štandardov v personálnej oblasti.

„Neustále zlepšovanie, otvorenosť a transparentnosť boli dôvodmi, prečo sme túto misiu pozvali. Som veľmi rád, že experti MAAE zaznamenali významný, pozitívny pokrok v porovnaní s misiou Pre-OSART v roku 2019. Opäť sme od nich dostali veľmi cennú spätnú väzbu, ktorá nám pomôže pri neustálom zlepšovaní. Všetky návrhy a odporúčania zrealizujeme a som presvedčený, že aj vďaka nim dosiahneme naše ambiciózne ciele v oblasti bezpečnosti," povedal Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární, a.s.

jadrová elektráreň mochovce, dostavba Čítajte viac Tretí blok Mochoviec dostal zelenú. Úrad jadrového dozoru povolil uvádzanie do prevádzky

Tím v záverečný deň poskytol vedeniu závodu návrh správy z misie. Vedenie elektrárne a Úrad jadrového dozoru Slovenskej republiky, ktorý je zodpovedný za dohľad nad jadrovou bezpečnosťou v krajine, budú mať možnosť k návrhu predložiť vecné pripomienky. MAAE ich preskúma a do troch mesiacov predloží záverečnú správu.

Spustenie blokujú ochranári

Tretí blok EMO je už technicky dokončený a v súčasnosti sa čaká na právoplatné rozhodnutie Úradu jadrového dozoru o jeho spustení do prevádzky. Vzhľadom na rozklad, ktorý podala voči predbežnému rozhodnutiu rakúska mimovládna organizácia, však podľa predsedníčky Úradu Marty Žiakovej spustenie reaktora v tomto roku nie je isté. Konečné rozhodnutie úradu je totiž možné ešte napadnúť súdnou cestou. Ako informovala Žiaková, rozklad obsahuje 12 pripomienok, ktoré teraz úrad vyhodnocuje.

„Je to dosť veľké množstvo oblastí, ktoré musíme vyhodnotiť a potom vydať druhostupňové rozhodnutie. Ak by bolo vydané ešte tento rok, tak tretí blok Mochoviec bude na budúci rok dodávať elektrickú energiu do siete,“ dodala Žiaková.

Úrad v polovici mája vydal pre tretí mochovský blok povolenie na uvádzanie do komerčnej prevádzky. Vydaniu predchádzalo množstvo technických kontrol, skúšok a testov všetkých systémov a zariadení. Tie podľa nich preukázali pripravenosť na fázu fyzikálneho a energetického spúšťania. Podľa Strýčka je tretí blok elektrárne úplne dokončený, rozklad je administratívny proces. Slovenské elektrárne preto všetky interné aj externé kapacity nasadili na dokončenie štvrtého bloku Mochoviec.

Dostavba 3. a 4. bloku EMO sa opakovane odkladala a náklady na výstavbu sa z pôvodne odhadovaných 2,8 miliardy eur zdvojnásobili. Slovensko je v súčasnosti miernym dovozcom elektrickej energie, no po spustení tretieho bloku EMO sa stane čistým vývozcom. Štvrtý blok by mali podľa generálneho riaditeľa Slovenských elektrární Branislava Strýčka dostavať približne o dva roky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #spustenie výroby #jadrová bezpečnosť #Atómová elektráreň Mochovce