Slovnaft štartuje veľkú odstávku. Varuje pred hlukom a zápachom

Bratislavská rafinéria Slovnaft odstaví v septembri a októbri časť svojich výrobných zariadení. Pravidelná údržba a plánovaná modernizácia by mala znížiť spotrebu energií a objem vypúšťaných emisií.

08.09.2021 16:49
slovnaft-refinery-1 Foto:
Bratislavská rafinéria Slovnaft plánuje v septembri a októbri veľkú odstávku spojenú s modernizáciou.
debata (2)

„Cieľom prác počas technologických zarážok je vyčistenie zariadení, ich kontrola a opravy. Výroba tak bude efektívnejšia, s nižšími emisiami a nižšou spotrebou energií. Spoločnosť do rekonštrukcie investuje celkovo 3,5 milióna eur,“ informoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár s tým, že zásobovanie zákazníkov počas generálnych revízií nebude ovplyvnené.

Na prácach sa zúčastnia aj domáci a zahraniční externí dodávatelia. Spolu ide približne o 300 odborníkov. Údržba časti výrobných zariadení sa začne ich odstavovaním 10. septembra 2021, posledné zariadenia po údržbe budú uvedené do normálneho chodu v závere októbra. „Technologické zarážky môže sprevádzať mierne zvýšená hladina hluku a možný je aj vznik zápachu,“ upozornil Molnár.

Timea Reicher Čítajte aj Riadi maloobchod v Slovnafte: Ponuku na čerpačkách prispôsobujeme chutiam ľudí, bestsellerom sú hotdogy a káva

Rafinérsko-petrochemická časť spoločnosti v juhovýchodnej časti Bratislavy má rozlohu približne 400 hektárov. Výrobná zóna je rozdelená na bloky so siedmimi prevádzkovými celkami, železnicou, logistickým terminálom, energetickou infraštruktúrou a skladmi. Mimo hlavného areálu sa nachádza Mechanicko-chemicko-biologická čistiareň odpadových vôd, ktorá patrí medzi najväčšie ekologické stavby regiónu. Pre rafinériu je kľúčový komplex EFPA (Environmental Fuel Project Apollo) a petrochemická časť zahŕňa polyolefínový komplex LDPE4 (polyetylén) a výrobnú jednotku PP3 (polypropylén).

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a.s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy v jednej z európskych rafinérií a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Skupina Slovnaft je členom medzinárodnej skupiny MOL.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #odstávka výroby #protihlukové opatrenia