Jadro v Bohuniciach nahradí vodík a solárne panely

Na pozemkoch pološtátnej firmy Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS) pri Jaslovských Bohuniciach by v budúcnosti mohol vzniknúť fotovoltický park napojený na výrobu vodíka z tejto zelenej energie. Po stredajšom rokovaní vlády, ktorá firme schválila rozšírenie predmetu podnikania o oblasť obnoviteľných zdrojov energie a výrobu vodíka, to povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

08.09.2021 14:47
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík chce, aby sa v Jaslovských Bohuniciach vyrábal vodík.
debata (10)

„Od tohto rozšírenia podnikania si sľubujem, že tam niekedy v budúcnosti bude stáť fotovoltický park, ktorý bude vyrábať zelenú elektrinu,“ povedal Sulík. Tá by sa podľa ministra mala na mieste použiť v elektrolyzéroch na výrobu vodíka. JEES mala podľa pôvodných zámerov postaviť nový jadrový zdroj a vlastní pri Jaslovských Bohuniciach približne 100-hektárový pozemok. Projekt výstavby nového jadrového bloku je v súčasnosti pozastavený.

Vyrobený vodík by sa podľa ministra mohol využiť na primiešavanie do zemného plynu v súčasných plynovodných potrubiach alebo využiť na pohon vodíkových vozidiel. „Tých možností je strašne veľa, treba nejako začať, toto je jeden z 10-tisíc krôčikov, ktoré k tomu potrebujeme spraviť,“ povedal Sulík.

Ide o návrh, ktorý schválila vláda na stredajšom rokovaní. „Nakoľko projekt výstavby nového jadrového zdroja sa aktuálne nachádza v útlmovom režime, JESS, a. s., hľadá ďalšie možnosti jej uplatnenia na trhu a prichádza s cieľom rozšíriť predmet podnikania o oblasť energetiky, ktorá sa venuje výstavbe a prevádzkovaniu obnoviteľných zdrojov energie a výrobe vodíka,“ uviedol rezort hospodárstva v schválenom materiáli.

jadrová elektráreň mochovce, dostavba Čítajte aj Tretí blok Mochoviec dostal zelenú. Úrad jadrového dozoru povolil uvádzanie do prevádzky

JESS má podľa MH záujem rozvíjať výrobu elektriny z viacerých zdrojov. V prípade výroby vodíka by sa spoločnosť chcela začleniť do nových projektov zameraných na využitie vodíka, a to ako čisto technického plynu pre rôzne odvetvia priemyslu a zdravotníctva, alebo aj ako nového alternatívneho média na pohon automobilov, autobusov a perspektívne aj v železničnej doprave.

Spoločnosť JESS vznikla v roku 2009 ako spoločný projekt štátnej firmy Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) a českej firmy ČEZ Bohunice, ktorá je dcérskou firmou energetickej spoločnosti ČEZ. JAVYS vložil do spoločného podniku nepeňažný vklad v hodnote 119,69 milióna eur, čo predstavuje 51 % podiel na základnom imaní JESS. Ten tvoria najmä pozemky, budovy, technické štúdie, personálne zložky, pohľadávky, záväzky a ďalšie aktíva i pasíva, bez ktorých by nebolo možné výstavbu jadrového zdroja realizovať. Zároveň prispel aj peňažným vkladom v sume 1,68 milióna eur. Skupina ČEZ vložila do spoločného podniku vlastný kapitál formou peňažného vkladu v celkovej výške 116,62 milióna eur, čo predstavuje 49 % podiel na základnom imaní JESS. V súčasnosti je projekt výstavby nového jadrového bloku pozastavený.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #vodíkové technológie #fotovoltaické panely