Ceny elektriny rapídne rastú. Sulík prezradil, o koľko si priplatíme, mimoriadnu schôdzu nepodporí

Tri a pol eura za mesiac a zhruba štyridsať za rok. O toľko by mala vzrásť cena elektriny od januára pre bežnú domácnosť podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Vyhlásil to v piatok, keď predstavil opatrenia na utlmenie veľkého rastu energií.

27.08.2021 11:08
Sulík Foto: ,
Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík
debata (315)

Spolu so svojím tajomníkom Karolom Galekom (SaS) skritizovali predošlé vlády Smeru. Tie podľa nich môžu za budúce vyššie účty elektriny, ktoré si ľudia onedlho nájdu v pošte. „Došlo k veľkým prechmatom v energetike,“ povedal Sulík. Robert Fico (Smer) podľa neho umelo držal ceny energií nízko. Vytvoril systém obrovských dotácií cez fotovoltaické elektrárne.

Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida súhlasí s ministrom hospodárstva. „V cenách elektriny sú skutočne zahrnuté aj politické priority či zásahy z minulosti, ktoré ju dnes domácnostiam i podnikom predražujú,“ hovorí pre Pravdu.

Karol Galek, Andrej Juris Čítajte viac Masívne zdražovanie energií. Ceny elektriny stúpajú do výšin, štát „naplno pracuje“ na náprave, čo môže urobiť?

Fico vyzval vládu, aby predložila návrhy na tlmenie rastu cien energií už pred vyše týždňom: „Žiadame vládu SR, aby predložila jasný plán, ako zabrániť prudkému zdražovaniu cien elektriny a plynu pre domácnosti v roku 2022.“

Smer kvôli tomu inicioval aj mimoriadnu schôdzu Národnej rady, ktorá by sa mala konať v pondelok.

Video

Galek predpovedá, že riešenia rezortu hospodárstva utlmia rast cien aspoň o polovicu z avizovaného 15-percentného nárastu, ktoré predstavil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Aká bude definitívna podoba cien od januára, rozhodne regulátor koncom roka.

Podržia Sulíka?

O tom, ako dopadne a či vôbec parlamentná schôdza bude, koaličné strany nechcú príliš hovoriť. „O postupe v tejto veci bude pred schôdzou rokovať poslanecký klub hnutia,“ povedal pre Pravdu Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO. Strany Za ľudí a Sme rodina na otázky nereagovali. V piatok Sulík navrhol koaličným partnerom, aby ju nepodporili. „Aj keď s tým nebudú súhlasiť, ja sa takej mimoriadnej schôdze nezúčastním,“ zdôraznil. Galek vytkol predsedovi Smeru aj to, že ako člen hospodárskeho výboru nechodí na stretnutia. Vyzýva ho, aby tam prišiel a spolu celý spor prebrali.

Denník Pravda požiadal stranu Smer o reakciu na posledné vyhlásenia predstaviteľov ministerstva hospodárstva, do uzávierky však neodpovedala.

Čo môže urobiť vláda

Sulík pripomenul, že so štyridsiatimi percentami koncovej ceny jeho ministerstvo nevie pohnúť. Tie určuje dopyt a ponuka na trhu. Konkrétne na pražskej burze, kde cena za jednu kilowatthodinu vystrelila na približne 85 eur za megawatthodinu. Na začiatku roka sa pritom pohybovala iba na úrovni 48 eur. V priebehu tohto roka tak ide o skoro dvojnásobný nárast. Zopakoval, že štát môže ovplyvniť asi 60 percent z koncovej ceny elektriny, zvyšok určuje vývoj na trhu. Ceny sú podľa ministra hospodárstva vysoké aj vďaka tomu, že nie je dostavaná atómová elektráreň v Mochovciach. Tá by mohla dodať veľké množstvo elektriny, ktorá by znížila ceny.

Galek hovorí, že vláda už začala mazať „Ficove dlhy“. Ďalej obmedzujú dotácie pre fotovoltaiku – teda zelenú energiu. „Znížili sme ich asi o polovicu,“ vyhlásil. Práve tento bod hodnotí energetický analytik Ján Pišta ako najviac reálny. „Zníženie dotácie na fotovoltaiku je z predstavených bodov jediný reálny príspevok k zníženiu koncových cien. Ešte je však predčasné hodnotiť, ako sa prejaví,“ uviedol pre Pravdu odborník zo spoločnosti JPX.

Martin Semrič zo spoločnosti Magna Energia je však skeptický voči zásahom štátu. „Kroky, ktoré je reálne podniknúť, sú výrazne obmedzené, ak nechce štát ešte viac kriviť trh. Ceny elektriny totiž objektívne stúpli nielen u nás, ale aj v zahraničí. Je logické, že na tento vývoj musia reagovať aj ceny pre koncových odberateľov. Rovnako, ako napríklad reagujú ceny palív, kde už táto otázka, našťastie, nie je vnímaná politicky,“ tvrdí pre Pravdu.

Miliarda z plánu obnovy

Vláda sa tiež spolieha na peniaze v rámci plánu obnovy. Tie by mali začať prúdiť na Slovensko už v nasledujúcich mesiacoch. Galek vyhlásil, že na zvyšovanie energetickej efektívnosti príde z Bruselu až jedna miliarda eur. „Priamo ich môžeme použiť pre ľudí a podniky,“ dodal. Plán obnovy by mohol znížiť distribučné poplatky, ale to je zatiaľ neisté, tvrdí analytik Pišta. „Neviem, či už distribučky reálne vedia, koľko z toho dostanú a či si môžu dovoliť vo svojich cenových dôkazoch požadovať menej. Cenové dôkazy, mimochodom, už teraz predkladajú, takže si myslím, že to zlacnenie kvôli fondu obnovy tam pre budúci rok asi nebude,“ hovorí Pišta.

Peniaze z plánu obnovy môžu pomôcť, otázne je kedy. „Peniaze z plánu obnovy sa prejavia až v dlhšom horizonte, dôležité je, aby sa minuli skutočne efektívne a neprejedli sa. Dúfame, že budú použité aj na podporu a presadenie inovatívnych prístupov a technológií, ktoré umožnia, aby mali odberatelia svoju spotrebu čo najviac v rukách,“ upozorňuje Semrič.

Rastúce ceny energií trápia nielen domácnosti, ale aj podnikateľov a firmy. „Najvypuklejšie je to vidieť pri priemyselných odberateľoch, ktorých koncové ceny sú jedny z najdrahších v celej EÚ,“ pripomína Badida. Podľa neho by mali politici tlačiť na ÚRSO, aby so súčasnou situáciou niečo robilo. „Je vhodné, aby ÚRSO efektívne využívalo kompetencie na dosiahnutie vyváženej regulácie a zohľadnilo záujmy tak odberateľov, ako aj prevádzkovateľov sietí,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

315 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #zdražovanie #Richard Sulík