Sulík odhaduje, koľko si ľudia priplatia za elektrinu. Snažíme sa cenové nárasty stlmiť, tvrdí

Cena elektriny pre domácnosti vzrastie asi o jeden a pol centa za kilowatthodinu (kWh). Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že ide o jeho osobný predbežný odhad, nie o cenu stanovenú Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

25.08.2021 15:20
Richard Sulík Foto:
Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík
debata (11)

„Snažíme sa cenové nárasty stlmiť tak, ako sa to len bude dať. Nevieme to však úplne odchytiť. Snažíme sa to odchytiť tým, že nárast silovej zložky kompenzujeme poklesom v poplatkoch, ale nejde to úplne. Preto bude, bohužiaľ, na nejakú dobu zvýšená cena energie. Vychádza to na 1,5 až 1,7 centa za kWh. Dúfam však, že ceny silovej elektriny začnú klesať. Ceny elektriny v posledných mesiacoch rástli preto, lebo rástli ceny emisných povoleniek,“ priblížil.

Karol Galek, Andrej Juris Čítajte viac Masívne zdražovanie energií. Ceny elektriny stúpajú do výšin, štát „naplno pracuje“ na náprave, čo môže urobiť?

Pripomenul zároveň, že ceny energií, teda to čo ľudia platia, pozostávajú z dvoch zložiek. „Jedna zložka, tá menšia, je cena za komoditu, za samotnú elektrinu. Táto je trhová, určuje ju trh. Väčšia časť ceny je cena za distribúciu, tú určujeme my. Cena za distribúciu nerastie. Rastie cena za energiu, tzv. silová zložka,“ dodal.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Richard Sulík