Masívne zdražovanie energií. Ceny elektriny stúpajú do výšin, štát „naplno pracuje“ na náprave, čo môže urobiť?

Od prvého januára ľudia siahnu hlbšie do peňaženiek. Minimálne kvôli cene elektriny. Ak napríklad priemerná rodina platí mesačne približne sto eur za elektrinu, od Nového roka to už bude o 15 eur viac. Odborníci totiž očakávajú vysoký nárast - až pätnásťpercentný - oproti súčasnosti. Ročne sa tak účet za elektrinu navýši o desiatky eur. Ak si pomocou elektriky aj kúrite, priplatíte si ešte viac.

19.08.2021 23:59
Karol Galek, Andrej Juris Foto: ,
Na snímke zľava predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris a štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Karol Galek.
debata (364)

Dôvod? Je ich mnoho. Rastú ceny komodít ako plyn či uhlie. Po lockdownoch sa oživuje ekonomika, ľudia začínajú viac míňať a spotrebúvať, firmy zase vyrábať. A na to potrebujú elektrinu. Navyše rastú tiež ceny emisných povoleniek z dôvodu klimatickej politiky Európskej únie.

A dokopy tento mix faktorov tlačí aj na elektrinu. „Všetky tieto komodity sú navzájom prepojené, keďže elektrina sa vyrába aj spaľovaním uhlia alebo plynu, pričom obe technológie potrebujú nakupovať emisné povolenky,“ hovorí pre Pravdu odborník na energetiku Ján Pišta. Analytik portálu Energie pre Vás Jozef Badida k tomu pridáva aj letné horúčavy a potreba klimatizácie.

dom, stavba, snívanie, plánovanie, manželia, radosť Čítajte viac Ceny rastú šialeným tempom, ale ľudia to kúpia, tvrdí stolár. Chýba oceľ, drevo, stavby domov sa závratne predražili

Cena za elektrinu, ktorú ľudia vidia na svojich účtoch, sa odvíja do veľkej miery od tej na pražskej burze. Na súčasný ju rok Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vypočítaval z ceny 46 eur za megawatthodinu. Na rok 2022 však cena na burze vystrelila na vyše 61 eur za megawatthodinu. „Masívne zvyšovanie ceny silovej elektriny na svetových burzách ÚRSO nedokáže ovplyvniť,“ tvrdí regulačný úrad. „Pamätáme si časy, keď referenčnou bola cena 30 až 40 eur,“ dodáva regulátor.

Koľko si môžu domácnosti priplatiť po novom

Napríklad (prepočítané na cenník Magna Energia – domácnosť na území Západoslovenskej distribučnej, a. s.):

Tarifa D1 (bežná domácnosť v byte – svietenie, bežné elektrospotrebiče) spotreba 1 200 kWh ročne

rok 2021 – 213,12 eura ročne

rok 2022 – 232,38 eura ročne

Tarifa D2 (vyššia spotreba, no elektrinou sa nekúri) spotreba 2 000 kWh ročne

rok 2021 – 322,83 eura ročne

rok 2022 – 354,93 eura ročne

Tarifa D5 (domácnosť elektrinou aj kúri), spotreba 5 000 kWh ročne

rok 2021 – 582,57 eura ročne

rok 2022 – 662,82 eura ročne

Pozn.: Keďže koncové ceny elektriny pre budúci rok ešte nie sú určené a výšku distribučných a ostatných poplatkov nepoznáme, prepočty je nutné brať iba ako orientačné.

Cena na trhoch ovplyvňuje menšiu časť – 40 percent – z jej finálnej sumy. Ostatných 60 percent má v rukách ÚRSO. Aj preto sa ozvala opozícia, aby vláda s hroziacim zvýšením cien niečo robila. Robert Fico (Smer-SD) vyzval vládu, aby „predložila jasný plán, čo ide robiť s tým, aby zabránila, že dôjde k prudkému zvyšovaniu cien elektriny a plynu pre domácnosti v roku 2022.“ Dokonca kvôli tomu chce zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Na výzvu zareagovalo ministerstvo hospodárstva. Slovami jeho tajomníka Karola Galeka (SaS) odkázalo, že už hľadá riešenia, ktoré by minimalizovali dosahy na bežné domácnosti a podnikateľov. Keď sa nájdu, budú o tom informovať verejnosť. Zatiaľ ich však ešte neukázali.

Prečo letia nahor

Keď chceme pochopiť, prečo rastú ceny energií, treba porozumieť komplexným udalostiam, ktoré nevie Slovensko celkom ako ovplyvniť. Jedným z faktorov je cena na trhoch. Tá tvorí 40 percent z koncovej ceny. Iba v apríli sa pohybovala na úrovni 60 eur za megawatthodinu. Prešlo však pár mesiacov a jej výška lámala rekordy, keď presiahla aj 90 eur. „Nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal trend meniť,“ vyhlásil výkonný riaditeľ spoločnosti Slovenské elektrárne-energetické služby Martin Kumpan.

Tomáš Zemko Čítajte viac Už to tu raz bolo?

Analytik Pišta vidí dva dominantné faktory, ktoré tlačia ceny elektriny hore. Sú nimi plyn a emisné povolenky. „Počas minulej silnej a dlhej zimy a chladnej jari bola spotreba plynu veľmi vysoká a podzemné zásobníky boli vyčerpané na 11-ročné minimá. Ak príde silná a dlhá zima, na jar nemusí mať Európa dosť plynu. Tieto obavy tlačia nahor ceny plynu,“ vysvetľuje odborník.

Druhým faktorom sú podľa Pištu rýchlo rastúce emisné povolenky, ktoré idú hore aj kvôli EÚ, ktorá presadzuje využívanie „zelenej energie“. „V princípe ich bude na trhu menej, ako malo byť pôvodne. Menšia ponuka znamená vyššiu cenu a presne to sa udialo v tomto roku. Ešte v novembri bola cena emisných povoleniek na úrovni 23 eur za tonu, v súčasnosti dosahuje 58 eur za tonu. Veľká časť tohto rastu sa priamo preniesla aj do burzových cien elektriny,“ dodáva Pišta.

Štruktúra koncovej ceny elektriny pre domácnosti v roku 2021:

  • Silová elektrina – 39,4 percenta
  • Distribúcia elektriny bez strát – 24,6 percenta
  • Tarifa za prevádzkovanie systému – 17,8 percenta
  • Straty z distribúcie elektriny – 5,4 percenta
  • Náklady a dodávky – 5,3 percenta
  • Tarifa za systémové služby – 4,7 percenta
  • Prenos elektriny vrátane strát – 2,9 percenta

Portfólio manažér z Magna Energie Martin Semrič hovorí, že po lockdownoch sa ekonomika vracia do normálu a je to vidieť aj na dopyte po elektrine. Vidí za tým aj rozhodnutie Nemecka odstaviť v budúcom roku svoje jadrové elektrárne. Celú situáciu však treba vidieť komplexne. „Dražejú emisné povolenky – tiež z dôvodu vyššieho dopytu zo strany priemyslu, ako aj nutnosti viac vyrábať elektrinu spaľovaním plynu po odstavení jadrových zdrojov – a rastú aj ceny plynu, ktoré ešte vlani prerážali historické minimá. Panuje tak obava, že na budúci rok nemusí byť elektriny na trhu dostatok, čo tlačí jej ceny nahor,“ dodáva Semrič.

Milan Krajniak Čítajte viac Sulíkovci, Za ľudí, odborári a zamestnávatelia. Proti Krajniakovej reforme dôchodkov sa zdvihla vlna odporu

Ceny energií sa šplhajú tak vysoko, že veľkí dodávatelia sú pripravení ponúknuť domácnostiam splátkové kalendáre pre prípad, že by aj kvôli koronakríze neboli schopní platiť načas svoje účty. ZSE Energia eviduje nárast žiadostí od ľudí za prvý polrok v porovnaní s tým vlani o dvadsať percent. Rovnakú situáciu zažíva aj Stredoslovenská energetika. „Evidujeme zvýšený záujem svojich odberateľov o splátkové kalendáre. Tento je porovnateľný s rokom 2020, kedy od začiatku pandémie záujem o splátkové kalendáre stúpol,“ tvrdí hovorkyňa spoločnosti Michaela Krivá.

Čo môže štát pre ľudí urobiť

Štát má v rukách niekoľko spôsobov, ako môže priškrtiť ceny elektriny. „Regulačný úrad je tu na to, aby hľadal v systéme rovnováhu, na jednej strane chránil spotrebiteľa, no takisto zabezpečil primeranú návratnosť investícií,“ hovorí Badida s tým, že odborníci z úradu majú kompetencie, aby dokázali tento ohromný trhový nárast cien energie korigovať cez iné položky.

Od akých cien na pražskej burze PXE sa odvíja cena elektriny (v eurách za megawatthodinu)

  • Pre rok 2022 to bude 61,2077
  • Pre rok 2021: 46,1081
  • Pre rok 2020: 51,8529
  • Pre rok 2019: 40,4900
  • Pre rok 2018: 31,7723

Aké? Jednou z nich je obmedzenie dotácií pre fotovoltiku. Slovensko v súčasnosti dotuje rôznymi spôsobmi zelenú energiu – aj toto je súčasťou koncovej ceny energií. Štát tak môže znížiť dotácie pre obnoviteľnú energiu, čo aktuálne vykompenzuje vyššia trhová cena vykúpenej elektriny, a celkovo tak môže prispieť k zníženiu koncovej ceny pre domácnosti i pre priemysel.

Ďalšiu časť celkovej ceny tvorí položka distribúcie a prenosu. Ak chcete, aby sa k vám dostala elektrina, musí prejsť cez prenosovú a distribučnú sústavu – to sú káble, transformátory. V tejto časti tiež vie ÚRSO nájsť nejaké úspory. A to tak, že prevádzkovateľom sústav zníži maximálne hodnoty, ktoré môžu zarobiť, a to sa premietne do nižších účtov domácností. Predseda hospodárskeho výboru Národnej rady Peter Kremský (OĽaNO) hovorí, že distribučné spoločnosti sú monopolné a dosahujú hrubé marže nad 50 percent ročných tržieb a je načase, aby sa ceny ich služieb zreálnili.

Ešte ďalšou oblasťou sú náklady na vyvažovanie sústavy. Keďže elektrina sa nedá uskladniť, čo sa vyrobí, to sa musí ihneď aj využiť. Aby nám teda sústava neskolabovala, štátna Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) neustále zabezpečuje rovnováhu výroby a spotreby. A keďže časť na tento účel vynaložených peňazí dokáže usporiť, je na regulátorovi, aby rozhodol, akú časť ponechať SEPS-u na výplatu štátnej dividendy a akou sumou znížiť účty za elektrinu.

Semrič hovorí, že štát s cenami síce môže pohnúť, no úplne zamedziť ich nemôže. „Zamedziť akémukoľvek zdražovaniu však nie je reálne, ak nechce štát úplne pokriviť trh a ceny energií dotovať z iných zdrojov. V takom prípade by však na to občania Slovenska doplatili tak či tak, pretože tieto peniaze by chýbali inde,“ hovorí. Poukazuje na to, že štát by mohol umožniť dodávateľom aj domácnostiam pružnejšie uzatvárať zmluvy za elektrinu, čím by mohli aj niečo ušetriť. A to tak, že by si zazmluvnili dodávky v časoch, keď by boli ceny nižšie.

Energiou treba šetriť

Martin Semrič z Magna Energia do budúcnosti navrhuje, aby sa napríklad cena kompenzovala tak, že sa spriemeruje nie za polrok, ale za dva či tri roky. „Odberatelia by tak ťažili z toho, že ďalšie roky by mohli byť ceny priaznivejšie. To dnes ale regulácia nedovoľuje,“ tvrdí.

Zároveň vyzýva ľudí na efektívne využívanie energie. A to napríklad inštaláciou solárnych panelov či prechodom na variabilnú tarifikáciu v kombinácii s požičovňou elektriny. „Vďaka tomu si domácnosť dokáže časť spotreby elektriny pokryť sama. Odporúčame teda každému, aby sa u svojho dodávateľa informoval, aké možnosti úspor mu v tomto kontexte ponúka,“ radí Semrič.

„Niektorí dodávatelia môžu cenu zdvihnúť ceny menej ako je maximálna možná miera, ktorú dovoľuje ÚRSO. Preto odporúčam sledovať cenníky a podľa toho si vybrať dodávateľa, ak chce niekto ušetriť. Treba myslieť na to, že nie všetci dodávatelia vedia poskytovať kvalitné služby, tak si treba zistiť aj to,“ zakončil Pišta.

© Autorské práva vyhradené

364 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #elektrina