Zdražovanie elektriny na trhoch sa nezastavilo, cena je na novom rekorde

Zdražovanie elektriny na trhoch sa nezastavilo. Cena silovej elektriny s dodávkou na Slovensku v roku 2022 vo štvrtok na burze zatvorila na novom rekorde 87,66 eur za megawatthodinu. V Maďarsku či Rumunsku sa už elektrina v základnom zaťažení s dodávkou v roku 2022 obchoduje nad 90 eur. Vyplýva to zo zverejnených údajov.

13.08.2021 14:32
blackout, elektrina, elektricka siet, vedenie, Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Vysoké ceny elektriny na trhoch budú mať negatívny vplyv aj na koncové ceny elektriny pre slovenských odberateľov, a to vo všetkých kategóriach. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) koncom júla upozornil, že masívne zdražovanie ceny silovej elektriny na svetových burzách ÚRSO nedokáže ovplyvniť. „ÚRSO používa, v zmysle platnej legislatívy, pri tvorbe výpočtu ceny za dodávku elektriny pre domácnosti a malé podniky burzovú cenu elektriny ako aritmetický priemer denných cien oficiálneho kurzového lístka zverejneného burzou PXE Praha na jej webovom sídle, produkt F PXE SK BL Cal-t v eurách na jednotku množstva elektriny za obdobie od 1. januára roku t-1 do 30. júna roku t-1,“ informoval úrad.

radiátor, teplo, kúrenie Čítajte viac Slovensko má za sebou rekordne dlhú vykurovaciu sezónu

Pri cenovej regulácii v elektroenergetike pre rok 2022 sa uplatní priemerná cena elektriny na burze PXE Praha vo výške 61,2077 eur/MWh. Burzová cena elektriny tvorí v štruktúre koncovej ceny elektriny pre slovenské domácnosti zhruba 40 percent. „O ďalších zložkách koncovej ceny elektriny sa rozhodne v jesenných cenových konaniach. ÚRSO však verejnosti vopred otvorene komunikuje, že predpokladaný dopad nárastu ceny silovej elektriny na koncovú cenu elektriny pre domácnosti v roku 2022 môže byť na úrovni až cca 15 percent,“ očakáva ÚRSO.

Dôslednou reguláciou ÚRSO vie ovplyvniť iné zložky, ktoré tvoria konečnú cenu elektriny a na tom vraj už teraz naplno pracuje. „Platí, že v maximálne možnej miere využijeme všetky legislatívne a regulačné nástroje na ochranu záujmov slovenských domácností a zároveň na zabezpečenie spravodlivých a transparentných cien elektriny pre všetkých účastníkov trhu,“ dodáva predseda ÚRSO Andrej Juris.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrika