Slovensko by malo pri Nord Streame 2 žiadať kompenzácie, myslí si poslanec Kremský

Podľa neho sprevádzkovanie baltského plynovodu prinesie zmenu situácie, a to tak, že kontrolu nad vstupom ruského plynu do EÚ získa Nemecko na úkor stredoeurópskych krajín.

23.07.2021 16:58
Nord Stream 2 Foto:
Nemecko a USA sa dohodli na kompenzáciách pre Ukrajinu a Poľsko, ktoré budú poškodené spustením dodávok ruského plynu do Nemecka cez Nord Stream 2.
debata (27)

Zníženie tranzitu plynu cez strednú Európu po spustení plynovodu Nord Stream 2 môže priniesť výpadok príjmov Slovenska, ale aj ďalších stredoeurópskych štátov v objeme niekoľko miliárd eur ročne. Upozornil na to predseda výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) v súvislosti s dohodou medzi Nemeckom a USA o tomto plynovode. Slovensko by podľa neho malo zabojovať o kompenzácie za tieto výpadky.

Ceníme si, že USA a Nemecko sa zaviazali, že zabránia využívaniu nového plynovodu ako politickej zbrane. V takom prípade by uvalili na Rusko sankcie, pripomenul Kremský. Podľa šéfa hospodárskeho výboru je povzbudzujúce, že sa Nemecko a USA dohodli aj na kompenzáciách pre Ukrajinu a Poľsko, ktoré budú poškodené spustením dodávok ruského plynu do Nemecka cez Nord Stream 2. Tento plynovod totiž prakticky nahradí prepravu plynovodmi Bratstvo a Jamal cez Ukrajinu a strednú Európu.

V dohode sa však okrem Poľska a Ukrajiny podľa Kremského nespomínajú aj ďalšie krajiny, ktoré najviac utrpia presmerovaním toku plynu do západnej a južnej Európy cez Nord Stream 2. Sprevádzkovanie baltského plynovodu totiž prinesie zmenu situácie, a to tak, že kontrolu nad vstupom ruského plynu do EÚ získa Nemecko na úkor stredoeurópskych krajín.

Nord Stream 2 Čítajte viac Do ukončenia výstavby Nord Stream 2 zostáva už len 100 kilometrov

Očakávame, že USA a Nemecko tento prístup prehodnotia a budú tlačiť najmä na predĺženie zmlúv o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu a Slovensko po roku 2024, zdôraznil Kremský. Budem sa zaujímať o to, aké kroky v tomto smere podnikne ministerstvo hospodárstva, keďže ide o vec strategického štátneho záujmu. Verím, že minister hospodárstva sa zasadí za to, aby Slovensko touto dohodou neutrpelo straty a podieľalo sa na kompenzáciách za spustenie nového plynovodu do Nemecka, dodal.

Kompenzácie by sa podľa šéfa hospodárskeho výboru mohli týkať napríklad pomoci so zvýšením bezpečnosti a diverzifikácie energetických sietí, zlepšenie prepojenia elektrických vedení Slovenska s Ukrajinou, Rakúskom, Českom, či rozšírenie existujúcich a budovanie nových zásobníkov plynu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #plynovod #Nord Stream 2 #Severný prúd 2 #preprava plynu