Národný futbalový štadión búra mýty o tom, že zelená energia musí byť drahá

Obnoviteľnými zdrojmi energie je celkovo pokrytých 45 percent tepla a chladu, čím sa slovenský Národný futbalový štadión radí k unikátom v celosvetovom meradle.

14.07.2021 18:18
Národný futbalový štadión Foto:
Národný futbalový štadión v Bratislave.
debata

Jedným z hlavných bodov schváleného Plánu obnovy je aj podpora využívania obnoviteľných zdrojov energie. Na zelenú ekonomiku vláda vyčlenila 2,3 miliardy eur. Zároveň ide aj o jednu z hlavných priorít únie. Vo verejnosti prevláda názor, že zelená energia je dobrá, ale drahá.

Príkladom toho, že to tak nemusí byť, je Národný futbalový štadión, ktorý po dvoch rokoch prevádzky ukazuje, že práve využívaním zelenej energie sa dá značne ušetriť, píše sa v tlačovej správe.

  • Teplo: NFŠ 79,3 percenta z ceny tepla od dodávateľa tepla z konvenčných zdrojov.
  • Chlad: NFŠ 46,4 percenta z trhovej ceny chladu.

„Veľmi nás teší, že aj odborná porota v rámci medzinárodnej ankety „Stadium of the Year 2019“ nás v oblasti efektívneho využívania obnoviteľných zdrojov vy-zdvihla ako príklad pre projekty na celom svete," povedal Pavel Komorník, pred-seda predstavenstva NFŠ, a.s.

Vykurovanie a chladenie na Národnom futbalovom štadióne je postavené na kombinácii využitia tepelných čerpadiel so studňami a plynovej kotolne. Unikátom je využívanie tzv. odpadovej energie v prechodných obdobiach, keď sa jednotlivé časti objektu môžu vzájomne vykurovať či ochladzovať.

Obnoviteľnými zdrojmi energie je celkovo pokrytých 45 percent tepla a chladu, čím sa slovenský Národný futbalový štadión radí k unikátom v celosvetovom meradle. V roku 2019 bol ocenený cenou EFEKTIA za najlepší projekt energetickej efektívnosti

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #obnoviteľné zdroje #NFŠ