O zmenách v dotovaní výrobcov zelenej elektriny sa ešte stále diskutuje. Novinky má priniesť novela

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) stále rokuje s výrobcami zelenej o takzvanom repoweringu. Predĺženie podpory niektorým výrobcom zelenej elektriny o päť rokov bez jej navýšenia by mala priniesť novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE) a kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET), ktorú budú poslanci parlamentu schvaľovať na blížiacej sa parlamentnej júnovej schôdzi.

11.06.2021 10:24
energie, elektrina, veterná energia, Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Priebežne vedieme rokovania s viacerými asociáciami, ktoré združujú subjekty, ktorých sa zmena týka a zbierame podnety k našej pripravovanej vyhláške. Vyhodnocujeme ich a zapracúvame do návrhu novely vyhlášky úradu,“ povedal hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Niektorí výrobcovia zelenej elektriny sa sťažovali, že repowering nakoniec nebude dobrovoľný, ale pre zhruba 400 z nich bude povinný. Regulačný úrad to vraj v súčasnosti už ovplyvniť nevie. A to aj napriek tomu, že pri predstavovaní repoweringu hovoril predseda regulačného úradu Andrej Juris, že sa jeho úrad bude snažiť o presadenie dobrovoľného repoweringu. „Nemáme v zmysle platnej legislatívy v zákonnej kompetencii vydávanie primárnej legislatívy, iba sekundárnej. Otázky o predmetnej novele zákona preto patria do kompetencie jej predkladateľa, ktorým je ministerstvo hospodárstva,“ upozornil Igaz.

ÚRSO v súčasnosti už pracuje na novele svojej vyhlášky, do ktorej zapracuje aj spomínaný repowering. „Legislatívne rozhodnutie Národnej rady SR musí byť riadne reflektované v regulačnom rámci. Postupujeme striktne v zmysle svojich zákonných kompetencií. Pri príprave sekundárnej legislatívy teda vychádzame z navrhovanej primárnej legislatívy,“ konštatoval Igaz.

Ministerstvo hospodárstva SR je ešte pripravené diskutovať o zavedení takzvaného repoweringu pri podpore výroby zelenej elektriny. „Novela zákona je po prvom čítaní, rokovať o nej budú výbory ako aj plénum, a preto nie je možné vylúčiť predloženie pozmeňujúcich návrhov,“ uviedlo pre portál vEnergetike.sk ministerstvo hospodárstva.

Ministerstvu sa však nepozdávajú kroky niektorých výrobcov elektriny, ktorých sa povinný repowering má týkať. Tí totiž nesúhlasia s povinným repoweringom a hovoria o možných medzinárodných arbitrážach. „Zmena ich o nič nepripraví. Výrobcov neukracujeme, iba im podporu rozpočítavame o päť rokov dlhšie, pričom sme pripravení prispieť im aj na rekonštrukciu ich zariadení,“ zdôraznilo ministerstvo, ktorému sa zdá, že jedným z dôvodov môže byť aj to, že viacerí z nich po 15 rokoch podpory svoje zariadenia plánovali jednoducho zavrieť. „Slovensko by tak pripravili o úroveň podielu OZE v rámci energetického mixu, na ktorú sa odberatelia dlhé roky skladali,“ podotklo ministerstvo.

Povinný repowering sa má týkať asi 400 výrobcov zelenej elektriny, ktorí splnia dve podmienky. V predchádzajúcom roku priemerná výška ich doplatku dosiahla najmenej 150 eur za megawatthodinu a celková výška doplatku v predchádzajúcom roku bola najmenej 75-tisíc eur. Pre ostatných výrobcov zelenej elektriny zostáva zachovaná možnosť dobrovoľného predĺženia podpory. V prípade schválenia navrhovaných zmien môže ročná úspora v koncových cenách elektriny dosiahnuť až 80 miliónov eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #OZE #repowering