Ministerstvo hospodárstva je pripravené ešte o zmenách pri repoweringu diskutovať

Ministerstvo hospodárstva SR je ešte pripravené diskutovať o zavedení takzvaného repoweringu pri podpore výroby zelenej elektriny. Repowering, čiže predĺženie doby podpory o päť rokov pri zachovaní jej výšky pre niektorých výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov energií (OZE) a kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET), má do praxe zaviesť novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov.

08.06.2021 14:06
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
debata

O nej budú poslanci v druhom čítaní rokovať v parlamente na nadchádzajúcej júnovej schôdzi. „Novela zákona je po prvom čítaní, rokovať o nej budú výbory, ako aj plénum a preto nie je možné vylúčiť predloženie pozmeňujúcich návrhov,“ uviedlo pre portál vEnergetike.sk ministerstvo hospodárstva.

Povinný repowering sa má týkať asi 400 výrobcov zelenej elektriny, ktorí splnia dve podmienky. V predchádzajúcom roku priemerná výška ich doplatku dosiahla najmenej 150 eur za megawatthodinu a celková výška doplatku v predchádzajúcom roku bola najmenej 75 tisíc eur. Pre ostatných výrobcov zelenej elektriny zostáva zachovaná možnosť dobrovoľného predĺženia podpory. V prípade schválenia navrhovaných zmien môže ročná úspora v koncových cenách elektriny dosiahnuť až 80 miliónov eur.

Ministerstvu sa nepozdávajú kroky niektorých výrobcov elektriny, ktorých sa povinný repowering má týkať. Tí totiž nesúhlasia s povinným repoweringom a hovoria o možných medzinárodných arbitrážach. „Zmena ich o nič nepripraví. Výrobcov neukracujeme, iba im podporu rozpočítavame o päť rokov dlhšie, pričom sme pripravení prispieť im aj na rekonštrukciu ich zariadení,“ zdôraznilo ministerstvo, ktorému sa zdá, že jedným z dôvodov môže byť aj to, že viacerí z nich po 15 rokoch podpory svoje zariadenia plánovali jednoducho zavrieť. „Slovensko by tak pripravili o úroveň podielu OZE v rámci energetického mixu, na ktorú sa odberatelia dlhé roky skladali,“ podotklo ministerstvo.

Ministerstvo hospodárstva sa neobáva prípadných medzinárodných arbitráží zo strany výrobcov zelenej elektriny, ktorí nesúhlasia s povinným repoweringom. Pripomína, že Ústavný súd SR v minulosti už potvrdil, že zákonodarca má možnosť zasiahnuť v danom regulovanom prostredí elektroenergetiky, pokiaľ neohrozí životaschopnosť investície.

Repowering pri podpore zelenej elektriny mal byť zo začiatku dobrovoľný. Ministerstvo však tvrdí, že nakoniec zavádza povinný repowering pre niektorých veľkých výrobcov zelenej elektriny na základe pripomienky Republikovej únie zamestnávateľov. „Republiková únia zamestnávateľov v pripomienke zdôraznila potrebu riešiť finančné dosahy doterajšej podpory OZE na koncových odberateľov elektriny cez tarifu za prevádzkovanie systému,“ konštatoval rezort hospodárstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #repowering