Ceny benzínov a nafty by sa mali mierne zvýšiť. Blíži sa totiž dovolenková sezóna

V 21. tohtoročnom týždni sa ceny benzínu aj nafty zvýšili len minimálne, o 0,1 percenta.

06.06.2021 13:12
tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova... Foto:
Ilustračný obrázok.
debata

Slovenskí motoristi by sa mali pripraviť na mierne zdražovanie pohonných látok. Vzhľadom na vývoj cien ropy na svetových trhoch to očakáva analytička. K zvyšovaniu cien benzínov a nafty by mala prispieť aj blížiaca sa dovolenková sezóna.

„Vzhľadom na aktuálny vývoj na ropnom trhu očakávame, že ceny na pumpách by v ďalšom týždni mohli mierne vzrásť. Rastúci trend v cenách benzínu očakávame aj v dlhodobejšom horizonte. Blížiaca sa letná dovolenková sezóna bude totiž zvyšovať dopyt po pohonných látkach,“ povedala analytička 365.bank Jana Glasová.

Ceny benzínu sa na našich pumpách už niekoľko týždňov hýbu len nepatrne a inak tomu nebolo ani minulý týždeň. V 21. tohtoročnom týždni sa ceny benzínu aj nafty zvýšili len minimálne, o 0,1 percenta. Ceny benzínu s oktánovým číslom 95 dosiahli priemernú úroveň 1,356 eura za liter, ceny 98-oktánového benzínu 1,552 eura za liter a nafta dosiahla hodnotu 1,191 eura za liter.

žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie, jablko Čítajte viac Rast cien sa zrýchlil. Hore išli palivá a tabak, zlacneli potraviny

Napriek niekoľkotýždňovej stagnácii cien na našich pumpách je zdražovanie pohonných látok od začiatku tohto roka citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani až o 26 percent a benzín 98 o 23 percent. Medziročne drahšia je aj nafta, a to približne o 18 percent.

„Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že investori očakávajú postupný návrat života do normálu, väčšiu mobilitu ľudí a návrat k cestovaniu. Podporovať to bude aj prichádzajúca letná dovolenková sezóna,“ podotkla Glasová.

V minulom týždni ropa opäť posilňovala a atakovala aj úroveň 70 amerických dolárov za barel. V rastúcom trende pokračovala aj počas tohto týždňa a priblížila sa k hranici 72 dolárov za barel. Ropa je podľa analytičky podporovaná hlavne očakávaným oživovaním dopytu, ktoré by malo súvisieť s otváraním ekonomík, cestovaním a letnou dovolenkovou sezónou.

„Brzdiaco ale na ceny ropy pôsobí možné zvýšenie ponuky ropy zo strany Iránu, ak budú zrušené sankcie voči nemu,“ dodala Glasová. Na ceny ropy bude mať vplyv aj cestovateľská sezóna. „Preto si myslíme, že ceny ropy sa budú aj v nasledujúcich týždňoch držať na pomerne vysokých úrovniach,“ konštatovala Glasová.

Počas tohto týždňa sa uskutočnilo aj zasadnutie OPEC+, na ktorom sa členovia dohodli, že do júla budú pokračovať v dohodnutom zvyšovaní ťažby.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #benzín #nafta #pohonné hmoty