Zmeny v energetike: Príde európsky balíček „Fit for 55 package“

Legislatívny balíček „Fit for 55 package“ má Európska komisia predstaviť už v tomto roku. Pôjde o revíziu energeticko-klimatickej politiky.

31.05.2021 13:26
energie, elektrina, veterná energia, Foto:
„Fit for 55 package“ bude obsahovať napríklad revíziu smerníc o energetickej účinnosti a energii z obnoviteľných zdrojov, posilnenie a rozšírenie systému obchodovania s emisiami a tiež aj revíziu smernice o zdaňovaní energie.
debata (1)

Európsku, ako aj slovenskú legislatívu v energetike čakajú zmeny. Komisárka Európskej únie pre energetiku Kadri Simson predstavila európskemu výboru pre priemysel, výskum a energetiku „Fit for 55 package“.

„Tento legislatívny balíček predstaví Európska komisia počas roka 2021. Ide o jednu z najambicióz­nejších revízií energeticko-klimatickej politiky v histórii EÚ, ktorá zároveň ponúka možnosti riešenia klimatických zmien a poskytuje zásadné príležitosti na obnovu a udržateľnosť hospodárstva,“ informoval slovenský Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Ako uviedla Kadri Simson „Fit for 55 package“ bude obsahovať napríklad revíziu smerníc o energetickej účinnosti a energii z obnoviteľných zdrojov, posilnenie a rozšírenie systému obchodovania s emisiami, revíziu smernice o zdaňovaní energie, mechanizmus úpravy uhlíkových hraníc, vodík a dekarbonizácia trhov s plynom, návrh nariadenia o znižovaní emisií metánu či posilnenie energetickej hospodárnosti bu­dov.

„Podľa Kadri Simson členské štáty EÚ vyvinú maximálne úsilie na národnej úrovni s cieľom dosiahnuť stanovené ciele balíčka a to aj vďaka rozvoju oblastí s najväčším potenciálom energetickej efektívnosti počnúc budovami, dopravou a priemyslom,“ konštatoval slovenský regulátor.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energetická účinnosť #Fit for 55 package #obchodovanie s emisiami