Tretí blok Mochoviec dostal zelenú. Úrad jadrového dozoru povolil uvádzanie do prevádzky

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) vo štvrtok vydal povolenie na uvádzanie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce do prevádzky. Zároveň vydal súvisiace povolenia na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom a na predčasné užívanie stavby. Informovala o tom predsedkyňa úradu Marta Žiaková.

13.05.2021 14:30 , aktualizované: 16:14
debata (8)

„Dnes sme vydali rozhodnutie ktorým vydáva povolenie na uvádzanie zariadenia do prevádzky a zavážanie paliva,“ povedala Žiaková. Rozhodnutie má 60 strán. Žiaková vysvetlila, že tak dlho ako trvala dostavba, tak dlho prebiehala i kontrola.

Zavážanie paliva do reaktora bude možné až po nadobudnutí právoplatnosti povolenia. Vydané rozhodnutie je aktuálne doručované verejnou vyhláškou. Po jeho doručení budú mať oprávnené osoby možnosť sa v zákonnej lehote k rozhodnutiu vyjadriť.

„Po rozsiahlej inšpekcii sme mohli skonštatovať, že zariadenie je pripravené do prevádzky. A so spokojným svedomím povoliť jeho spúšťanie,“ povedal riaditeľ sekcie kontrolných činností ÚJD Peter Uhrík. Kontrola bola podľa neho tímová práca. Za dobu výstavby trvala kontrola 26-tisíc človekohodín a vydal takmer päť tisíc rozhodnutí, spresnil Uhrík.

„Tretí blok je dnes plne technicky pripravený a k zavezeniu paliva do reaktora pristúpime bezodkladne po nadobudnutí právoplatnosti povolení," potvrdil generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček. Vydaniu povolení predchádzala rozsiahla kontrola inšpektorov ÚJD. Súčasťou preverovania pripravenosti tretieho bloku na prevádzku boli aj dve medzinárodné previerky, a to Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (misa Pre-OSART) a Svetovej asociácie prevádzkovateľov jadrových elektrární (misia WANO). „Misie nenašli žiadne prekážky, ktoré by bránili uvedeniu tretieho bloku do prevádzky a následnej bezpečnej a spoľahlivej prevádzke v nasledujúcich rokoch,“ informovali Slovenské elektrárne.

Za posledných rokov štát veľmi slabo zastupoval svoje práva ako jeden z vlastníkov, informoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Myslím si, že sme dali veľmi kvalitných ľudí do predstavenstva a dozornej rady,“ povedal. Nasledovalo viacero kontrol priamo na stavbe tretieho bloku. Od dnešného dňa plynie 14 dňová lehota na právoplatnosť rozhodnutia úradu, po ňom nasleduje 15 dní, keď môžu prísť námietky, vysvetlil Sulík. Očakáva pripomienky najmä z rakúskej strany. Dokončenie štvrtého bloku sa očakáva do dvoch rokov.

Samotné spúšťanie tretieho bloku sa začne až po zavezení paliva. Ide v podstate umiestnenie prvej palivovej kazety do reaktora. To by malo trvať osem týždňov. Nasledovať má takzvané energetické spúšťanie a skúška turbíny. Vyrábať by mal tretí blok začať desať týždňov po zavezení paliva.

Bloky sa dokončujú od roku 2007, atómová elektráreň mala byť spustená v roku 2012. Pôvodný rozpočet hovoril o cene 2,8 miliardy eur. Aktuálne je to 5,7 miliardy eur. Za poslednou zmenou termínu bolo množstvo chýb a nedorobkov, ktoré našiel na stavbe Úrad jadrového dozoru.

Koľko elektriny tretí blok vyrobí?

Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny. Po nábehu výroby sa stane Slovensko sebestačným v zásobovaní krajiny elektrickou energiou, a to prvýkrát od roku 2007, odkedy sme museli po odstavení dvoch jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach elektrinu dovážať zo zahraničia.

Dostavby Mochoviec sa zúčastnilo približne 450 dodávateľských subjektov. V čase vrcholu výstavby v Mochovciach na stavenisku pracovalo takmer 7 000 pracovníkov, ktorí spolu odpracovali doteraz viac ako 103 miliónov človekohodín.

Ročná produkcia tretieho bloku ušetrí 2,6 milióna ton emisií CO2, teda zhruba toľko, ako keby zo slovenských ciest zmizlo viac ako milión osobných a nákladných áut. Slovenské elektrárne, najmä vďaka jadrovým elektrárňam, dodali do siete v uplynulom roku až 95 percent energie bez emisií CO2, čo je historicky najvyšší podiel.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Richard Sulík #tretí blok #zavezenie paliva ÚJD