Sulík sa dohodol s firmami na úsporách energií. Dohodu podpísalo 21 spoločností

Ako znížiť energetickú náročnosť slovenského priemyslu? Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vidí cestu i cez dobrovoľné dohody. Tie rezort hospodárstva podpísal s 21 priemyselnými spoločnosťami. Prispieť by mali k zníženiu spotreby energie a tak i k naplneniu energetických cieľov Slovenska.

13.05.2021 10:10 , aktualizované: 10:30
debata

Po podpise dohôd informoval spolu s ministrom hospodárstva aj štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek a predstavitelia spoločností Mondi SCP, OFZ, a Slovnaft.

„Najmenej emisií pochádza z takej elektrickej energie, ktorá sa nespotrebuje. Preto sú najdôležitejšie kroky, čo prispejú k úsporám elektrickej energie,“ povedal Sulík. Dodal, že Slovensku pomôže i spustenie tretieho bloku Mochoviec.

„Snažíme sa hľadať také riešenia, aby neutrpel ani priemysel ani domácnosti,“ povedal Galek. To je podľa neho dôležité i preto, že ceny energií na burzách momentálne rastú. V budúcom roku sa tak dá rátať so zvyšovaním cien.

Energetická náročnosť priemyslu má v posledných rokoch klesajúci trend. O významnom pokroku v znižovaní energetickej náročnosti svedčí jej vývoj v rokoch 2014–2020, kedy Slovensko podľa Galeka znížilo energetickú náročnosť o 51 percent. V rámci krajín V4 tak patríme k najlepším. V rámci únie však má Slovensko stále, čo dobiehať.

„Lepšia efektivita bude prínosom pre ekonomiku aj životné prostredie. Energetická efektívnosť je kľúčový pilier energetickej politiky,“ vysvetlil Galek. V budúcom programovom období pôjde zo štrukturálnych fondov 120 miliónov eur na znižovanie energetickej náročnosti. Ďalšie peniaze pôjdu do energetiky i cez plán obnovy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #Richard Sulík #SCP Mondi #energetická náročnosť