Oceliarne U.S. Steel Košice zdieľajú záväzok uhlíkovej neutrality do roku 2050

Košické oceliarne U. S. Steel by mali do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Vyplýva to aj z deklarovaného záväzku americkej korporácie United States Steel Corporation, pod ktorú košická fabrika patrí. Stanovený cieľ je zameraný na celkové nulové emisie uhlíka do polovice tohto storočia.

06.05.2021 12:00
U. S. Steel Košice Foto: ,
Košické oceliarne U. S. Steel by mali do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.
debata

„U. S. Steel Košice sú súčasťou korporácie a tento záväzok zdieľame. Je potrebné dodať, že ako podnik operujúci na Slovensku, samozrejme, zdieľame aj záväzky dané Slovenskom. Už do roka 2030 musí Slovensko znížiť produkciu CO2 o 55 percent oproti roku 1990 a práve v tomto sme všetci na jednej lodi. Je potrebné to urobiť načas a zároveň nepoškodiť fungujúci priemysel na Slovensku,“ uviedol vo štvrtok pre TASR hovorca oceliarní Ján Bača.

United States Steel Corporation zverejnila svoj rozšírený transformačný záväzok k udržateľnosti 21. apríla. Na dosiahnutie uhlíkovej neutrality chce využiť svoju rozrastajúcu sa flotilu elektrických oblúkových pecí (EAF) prepojených s ďalšími technológiami, ako sú priama redukcia železa, bezuhlíkové zdroje energie a zachytávanie, sekvestrácia a využitie uhlíka. „Našou výhodou je, že vzhľadom na záväzok korporácie môžeme zdieľať know-how a tie najmodernejšie metódy výroby ocele,“ konštatoval Bača.

Pripomenul, že spoločné ciele v rámci Slovenska si vyžiadajú prevratné zmeny v technológiách a je dôležité urobiť to udržateľne nielen klimaticky, ale aj sociálne a podnikateľsky. Podniky musia vyrábať a zarábať, aby platili výplaty zamestnancom, dane štátu a investovali s cieľom zvyšovania konkurencieschop­nosti. „Treba tiež zdôrazniť, že pôjde o obrovské vynútené investície, ktoré nie je možné uskutočniť inak, než kombináciou rôznych finančných zdrojov. Väčšia časť týchto investícií totiž nie je vynútená zákazníkmi. Tí môžu dnes aj zajtra nakupovať aj z krajín, ktoré žiadne záväzky znižovania emisií neprinášajú. Jedine spoluprácou s inštitúciami EÚ a národnými vládami to vieme v EÚ urobiť tak, aby táto zmena priniesla dlhodobú udržateľnosť,“ priblížil Bača.

U. S. Steel Košice ma podľa hovorcu zásobníky projektov a inžinieri oceliarní už roky pracujú na variantoch ďalšieho rozvoja. Na podnikovej úrovni je pritom nutné brať ohľad na uskutočniteľnosť každého projektu s tým, že musí reálne fungovať nielen v laboratóriu, ale aj za bezpečných priemyselných podmienok. Väčšina riešení je pritom postavená na väčšej spotrebe elektrickej energie. „To, aký je to v priemysle komplexný problém, je veľmi dobre predstaviteľné pre každého z nás na príklade elektrického auta. Elektromobilita bude súčasťou riešenia jedine vtedy, ak za primeranú sumu bude možné kúpiť elektromobil, ktorého kúpa, dobíjanie a prevádzka nebude stáť v konečnom súčte viac, než tradičný automobil a dovezieme sa tam, kde chceme, bez rizika, že nenájdeme v okolí dobíjaciu stanicu,“ dodal hovorca.

debata chyba
Viac na túto tému: #U.S.Steel #uhlíková neutralita