Eustream v hospodárskom roku s tržbami 748 miliónov eur

Spoločnosť Eustream v hospodárskom roku končiacom sa 31. júla 2020 vygenerovala výnosy z predaja služieb na úrovni 748 miliónov eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o zhruba 45 miliónov. V sledovanom období dosiahol slovenský prepravca zemného plynu zisk po zdanení vo výške 360,5 milióna eur, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim hospodárskym rokom pokles o približne 26 milióna eur.

03.05.2021 10:36
debata (1)

„Záujem trhu o využívanie prepravnej siete Eustreamu sa v závere hospodárskeho roka opäť potvrdil dlhodobými rezerváciami prepravných kapacít v pravidelnej júlovej aukcii ročných produktov. Trvalý záujem o využívanie našich služieb súvisí s nárastom dôležitosti importných kapacít, a to v kontexte pokračujúceho útlmu európskej produkcie zemného plynu a súčasne relatívne stabilnej domácej spotreby. Do budúcna zároveň vnímame výzvy európskeho plynárenstva spojené s dekarbonizačnými plánmi, v ktorých plynárenské odvetvie môže priniesť zaujímavé riešenia a investičné príležitosti, na ktorých sme pripravení sa podieľať,“ uviedol vo výročnej správe predseda predstavenstva Eustream Tomáš Mareček.

Ako vyplýva z informácií zverejnených spoločnosťou, od augusta 2019 do konca júla 2020 sa pološtátnej firme podarilo prepraviť takmer 61 mld. metrov kubických zemného plynu. Rok predtým to bolo 66 miliárd kubíkov plynu. Za ostatných dvanásť rokov prepravil Eustream najviac plynu v roku 2008. Vtedy sa slovenskému prepravcovi plynu podarilo svojou sieťou prepraviť viac ako 76 miliárd metrov kubických plynu.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v Slovenskej republike. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Stopercentným vlastníkom Eustreamu je firma SPP Infrastructure, v ktorej má Slovenský plynárenský priemysel ovládaný štátom 51-percentný podiel a 49-percentný podiel má Slovak Gas Holding B.V., ktorý vlastní česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream