Na podporu zelenej elektriny sme do konca marca zaplatili 82 miliónov eur

Slováci počas prvých troch mesiacov tohto roka podporili výrobu zelenej elektriny sumou takmer 82 miliónov eur. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pritom predpokladal v cenových rozhodnutiach, že spotrebitelia elektriny zaplatia vo svojich faktúrach na podporu elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energií (OZE) či prostredníctvom kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) ku koncu marca niečo vyše 98 miliónov eur.

30.04.2021 09:30
debata

Slováci počas prvých troch mesiacov tohto roka podporili výrobu zelenej elektriny sumou takmer 82 miliónov eur. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pritom predpokladal v cenových rozhodnutiach, že spotrebitelia elektriny zaplatia vo svojich faktúrach na podporu elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov energií (OZE) či prostredníctvom kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) ku koncu marca niečo vyše 98 miliónov eur.

Regulátor predpokladal, že v prvom štvrťroku tohto roka podporia spotrebitelia 1,5 milióna megawatthodín vyrobenej zelenej elektriny. Predpoklady regulátora sa nakoniec nenaplnili, keďže Slováci do konca marca podporili necelých 1,4 milióna megawatthodín elektriny vyrobenej prostredníctvom OZE a KVETu.

V tomto roku by mali odberatelia podporiť zelenú elektrinu celkovou sumou 398 miliónov eur. Ide o plán regulačného úradu z cenového rozhodnutia prijatého koncom vlaňajška. Podľa vývoja trhových cien elektriny na burze PXE by to však malo byť o čosi menej, 334 miliónov eur. Vlani podporili Slováci zelenú elektrinu sumou 467 miliónov eur.

Pre regulačný úrad sú pri bilancii nákladov a výnosov v systéme podpory výroby elektriny z OZE a KVET dôležité dva parametre. Predpokladaná koncová spotreba elektriny a predpokladaná priemerná cena elektriny na krátkodobom trhu s elektrinou. ÚRSO sa rozhodol zverejňovať výdavky na podporu zelenej elektriny každý mesiac.

Bilancia nákladov a výnosov v systéme podpory je ovplyvnená predpokladanou koncovou spotrebou elektriny a predpokladanou priemernou cenou elektriny na burze PXE. Čím vyššia priemerná cena sa na burze PXE predpokladá, tým budú nižšie náklady na podporu formou doplatku, ktoré tvoria významnú časť celkových nákladov vynaložených na podporu elektriny vyrobenej z OZE a KVET. Čím vyššia koncová spotreba elektriny sa predpokladá, tým budú vyššie výnosy z aplikácie tarify za prevádzkovanie systému, ktoré tvoria jediný zdroj financovania systému na podporu elektriny vyrobenej z OZE a KVET.

debata chyba
Viac na túto tému: #podpora #zelená elektrina