Slovensko sa spojilo s Maďarskom. Diaľkové elektrické vedenie je už v prevádzke

Nové diaľkové elektrické vedenie medzi Slovenskom a Maďarskom bolo vo štvrtok uvedené do prevádzky. Symbolického spustenia sa zúčastnil minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

29.04.2021 18:02
debata

Podľa Matoviča ide o mimoriadne dôležité prepojenie, ktoré znamená stabilitu, bezpečnosť a jednotu pri distribúcii elektrickej energie. O posilnení slovensko-maďarského prenosového profilu uvažovali Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) a maďarský MAVIR viac ako dve desaťročia. Zvyšujúce sa nároky na kapacitu elektrických vedení totiž predstavovali záťaž a zároveň aj veľké riziko pre transport elektriny v celom regióne.

vietor, veterník, veterná elektráreň Čítajte viac Na Slovensku by mohli vzniknúť nové veterné elektrárne

Nové elektrické vedenie kapacitné riziká výrazne obmedzí. „Toto prepojenie je symbolické. Áno, je to na prvý pohľad chladný drôt, no je to najmä pevný prepoj medzi našimi krajinami, ktorý nám dodáva väčší pocit bezpečia, istoty, umožňuje nám posilniť vzájomný obchod a zapojiť do energetických sietí viac ekologických zdrojov,“ povedal Matovič.

Spustenie prevádzky nového vedenia výrazne prispelo k ukončeniu takzvaného „stop-stavu“ pre pripájanie nových zdrojov do siete a zvyšovanie inštalovaného výkonu už existujúcich zdrojov. „V našich nových vedeniach vidím symbolicky i reálne tri základné piliere, o ktoré sa môžeme oprieť. Reprezentujú pre mňa snaženie oboch našich organizácií o bezpečnú, zelenú a do tretice aj jednotnú, férovo nacenenú, energiu,“ zdôraznil Peter Dovhun, generálny riaditeľ SEPS.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Igor Matovič #elektrické vedenie