Na Slovensku by mohli vzniknúť nové veterné elektrárne

Vláda SR hovorí v Integrovanom národnom energetickom a klimatickom pláne o vybudovaní 500 MW nových veterných elektrární do roku 2030.

29.04.2021 13:30
vietor, veterník, veterná elektráreň Foto:
Na Slovensku by po 17 rokoch mohla vzniknúť nová veterná elektráreň.
debata (8)

Aktuálne politické smerovanie Slovenska a technický stav sietí opäť otvárajú možnosti rozvoja obnoviteľných zdrojov energie. Prím by mali hrať fotovoltika a veterná energia, ktoré dnes patria medzi najlacnejšie zdroje energie z hľadiska životného cyklu. Po dlhých 17 rokoch sa tak Slovensko môže dočkať nových projektov veterných elektrární.

Vláda SR hovorí v Integrovanom národnom energetickom a klimatickom pláne o vybudovaní 500 MW nových veterných elektrární do roku 2030. Začiatkom apríla oznámilo Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR) odblokovanie stop-stavu, čo prakticky dáva zelenú novým projektom a Slovensko je tak blízko k prvej veternej elektrárni po 17 rokoch.

elektráreň, slnko, fotovoltické panely, elektrina, ekologická energia Čítajte viac Výrobcovia obnoviteľných zdrojov energie považujú novú schému podpory za likvidačnú

Odblokovanie stop-stavu je však len prvý krok k vytvoreniu podmienok pre rozvoj odvetvia. Podľa Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) potrebuje Slovensko prispôsobiť legislatívu a udržať transparentnú reguláciu, čo vyšle pozitívne signály potenciálnym investorom.

Dôležité bude vysporiadať sa s problematickým G-komponentom, ktorý neprimerane zvyšuje nákladovosť vyrobenej elektrickej energie. Diskriminačné nastavenie a uplatňovanie tohto poplatku je jeden z hlavných dôvodov, prečo MH SR nebolo za takmer dva a pol roka schopné vyhlásiť aukcie na nové OZE. Pri takomto legislatívnom a regulačnom nastavení by výstavba nového zdroja nebola pre investora jednoducho rentabilná.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #veterné elektrárne #SAPI #Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE