Slovensko zostane naďalej bez elektrického vedenia s Rakúskom

Slovensko naďalej zostane bez elektrického prepojenia s Rakúskom. Ani nové vedenie Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) neplánuje s rakúskou stranou znova otvoriť rokovania o výstavbe nového vedenia medzi krajinami. Rakúsko tak zostáva jediným susedným štátnom, s ktorým Slovensko nemá elektrické prepojenie.

28.04.2021 09:27
debata (1)

„Výstavba nových vedení smerom na Rakúsko, ale ani smerom na Poľsko a Maďarsko, nad rámec nových slovensko-maďarských vedení uvedených do komerčnej prevádzky 5. apríla tohto roka, sa v súčasnosti neukazuje ako potrebná a s týmito prevádzkovateľmi sústav v tejto veci nevedieme žiadne rokovania,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhun.

Slovenský prevádzkovateľ elektrizačnej prenosovej sústavy však plánuje nové, respektíve zrekonštruované vedenie s Českom a Ukrajinou. Na profile s Českou republikou zvažuje štátny podnik spolu s českým partnerom výstavbu 400 kilovoltového vedenia Ladce (SK) – Otrokovice (CZ). „Tento projekt je vo fáze predchádzajúcej investičné prípravy, teda štúdie a analýzy. Projekt je závislý od úspešného dokončenia veľkého plánovaného súboru stavieb SEPS na výstavbu novej elektrickej stanice Ladce vrátane transformácie 400/110 kV s rokom ukončenia 2026 až 2027. Preto sa s týmto projektom neuvažuje skôr ako v roku 2032,“ povedal Dovhun.

Čo sa týka profilu s Ukrajinou, zámer rekonštruovať existujúce vedenie podľa šéfa SEPS stále platí. Všetko však bude závisieť od ukrajinskej spoločnosti NPC Ukrenergo, ktorá s obnovou vedenia začne ako prvá. „Zhruba v roku 2023 sa potom rozhodne spoločnou analýzou o tom, či sa bude vedenie zdvojovať, alebo sa bude jeho prenosová schopnosť zvyšovať iným spôsobom, prípadne sa nebude zvyšovať vôbec. Všetko to bude závisieť aj od toho, ako sa bude vyvíjať plánované pripojenie Ukrajiny a Moldavska k sústave ENTSO-E,“ konštatoval Dovhun.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #elektrina