Blíži sa koniec dohľadu štátu nad energiami. Zlacnie plyn a elektrina?

Regulačný úrad po novým vedením už pracuje na deregulácii – teda uvoľnení, cien energií. Tá má byť pritom postupná, pričom regulované ceny by mali zostať do určitej miery zachované. Nateraz štát dozerá na ceny energií pre domácností a malé firmy.

26.04.2021 17:00
debata (42)

Zatiaľ nie je známe ako bude chystaná deregulácia vyzerať. Cena energií pre domácnosti bude po novom závisieť najmä od samotnej ceny komodity na trhu pre určené obdobie, vysvetľuje hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz. „Pre úrad je prioritou, aby samotná cenová deregulácia dodávky elektriny pre domácnosti prebiehala postupne a citlivo, v súlade s primárnou energetickou legislatívou,“ hovorí. Do úvahy sa bude brať aj Regulačná politika na nadchádzajúce regulačné obdobie.

Čo urobí s cenami toľko skloňovaná deregulácia? „Záležať bude veľmi na tom, či ceny elektriny na veľkoobchodnom trhu v dobe ukončenia regulácie budú vyššie alebo nižšie oproti súčasnej cenovej úrovni,“ upozorňuje riaditeľ predaja spoločnosti Slovakia Energy Jiří Koudela. Práve to sa totiž podľa neho podpíše pod cenotvorbu jednotlivých dodávateľov. Čo i len čiastočné alebo aspoň postupné uvoľňovanie trhu by podľa predsedu predstavenstva a obchodného riaditeľa spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE) Miroslava Kullu vytvorilo konkurencieschopné prostredie. Narástla by tak i rôznorodosť produktov a služieb pre zákazníkov, či nasadenie nových technológií, dodáva. „Menej regulácie by pomohlo aj Slovensku dosiahnuť ciele v oblasti energetickej efektívnosti či v oblasti využívania obnoviteľných zdrojov energie,“ myslí si Kulla.

V každom prípade by deregulácia by mala priniesť flexibilnejšie ceny a rozšírenie služieb pre zákazníkov, predpokladá portfólio manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič. „Tí by mali dostať na výber z viacerých produktov a mať na výšku svojich účtov väčší vplyv,“ hovorí. Zároveň by i ľudia mohli uzatvárať zmluvy na viac rokov a využiť obdobia, kedy je elektrina lacnejšia, myslí si Semrič. Teraz majú takúto možnosť len firmy. Okrem toho by zavedenie európskeho energetického balíčka malo rozšíriť ponuku variabilných tarifikácií. Tú už Magna Energia ponúka – umožňuje napríklad výber zo špeciálnych taríf pre majiteľov elektromobilov či tepelných čerpadiel.

Deregulácia by však nemala obmedziť práva odberateľov, dodáva Igaz. A to nielen pri neférovom správaní dodávateľov, ale pri primeranosti ponúkaných cien. Zmeniť to nemá ani uvoľnenie cenotvorby. Igaz pripomína, že potrebné bude posilniť ochranu zraniteľných odberateľov a odberateľov v energetickej chudobe. Práve tu Slovensko dlhodobo pokrivkáva. Zaviesť do našej legislatívy pojem energetická chudoba sa už pokúšal nielen bývalý predseda Ľubomír Jahnátek, ale i jeho predchodca Jozef Holjenčík. Obaja neúspešne. Nateraz tak stále platí, že medzi zraniteľných odberateľov patria všetky domácnosti i malé firmy.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #ÚRSO #regulácia cien energií