Výrobcovia obnoviteľných zdrojov energie považujú novú schému podpory za likvidačnú

Nová schéma podpory môže znamenať, že výrobcovia OZE nebudú schopní splácať úvery, ktoré na výstavbu zariadení pre ekologické získavanie energie dostali.

16.04.2021 11:01
elektráreň, slnko, fotovoltické panely,... Foto:
Výrobcovia OZE požadujú, aby sa o schéme dotovania ekologickej výroby energie ešte diskutovalo.
debata

Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR) a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predstavili návrh repoweringu, teda nastavenia existujúcej podpory obnoviteľných zdrojov energií, ktorý je podľa Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) v rozpore s cieľmi, ktoré sa Vláda SR v programovom vyhlásení zaviazala dosiahnuť.

„SAPI podporuje snahy ministerstva o zavedenie repoweringu zariadení OZE, nepríjemne nás však prekvapil návrh ministerstva, aby bol vstup do nastavenej schémy povinný. Vždy sme zdôrazňovali, že musí ísť o dobrovoľnú schému, ktorá musí byť nastavená správne a motivačne. Nastavenie, ktoré chce presadiť MH SR a ÚRSO by znamenalo, že sa na zaplatenie problémov v slovenskej elektroenergetike opäť povinne poskladajú výrobcovia zelenej elektriny,“ upozorňuje Ján Karaba, riaditeľ SAPI.

Povinné zníženie podpory môže mať za následok aj likvidáciu niektorých výrobcov fotovoltiky. Ide o elektrárne, ktorým zmena podpory, na ktorú sa roky spoliehali, zasiahne do hospodárenia natoľko, že nebudú môcť ďalej prevádzkovať svoje zariadenia a splácať úvery.

zelená energia, veterný mlyn Čítajte viac Na zelenú elektrinu prispeli odberatelia vlani sumou 467 miliónov eur

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE preto pripravila už minulý rok pre MH SR a ÚRSO detailný návrh schémy repoweringu, ktorý mal tento problém pomôcť zmierniť. Podľa návrhu SAPI by sa podpora natiahla v čase o 10 rokov (teda nie o 5 rokov, ako navrhuje MH SR a ÚRSO), samozrejme, pri súčasnom znížení výkupných cien. Podľa prepočtov asociácie by štát týmto spôsobom mohol dosiahnuť zníženie doplatkov pre fotovoltické elektrárne o 30 – 35 %, čo by predstavovalo úsporu až 80 miliónov eur ročne (teda viac ako ministerstvom aktuálne deklarovaných 70 miliónov).

Súčasťou návrhu SAPI bolo aj vytvorenie podmienok, ktoré by umožnili skutočný repowering, v podobe zásadnej obnovy zariadení, s cieľom zvýšenia ich efektivity a zabezpečenia dlhodobej technickej udržateľnosti. Nemalo sa to pritom týkať len fotovoltiky, ale aj malých vodných elektrární a bioplynových staníc. Vo fotovoltike by však boli výsledky najvýraznejšie, keďže tu za posledných 10 rokov nastal obrovský technologický pokrok sprevádzaný zlacnením komponentov.

MInisterstvo hospodárstva na ňu nereflektovalo, SAPI je však pripravená s jeho zástupcami, rovnako ako aj so zástupcami ÚRSO diskutovať a hľadať čo najlepšie riešenie pre všetky zúčastnené strany.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #obnoviteľné zdroje #OZE #repowering #podpora pre OZE