Slovensko má nové elektrické vedenie s Maďarskom, navýši sa aj kapacita OZE

Slovensko má s Maďarskom nové cezhraničné elektrické vedenie. Práve to umožní pripojiť ďalších 1 837 megawattov energie, pričom až 407 megawattov bude z obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Zriadenie nových káblov cez Gabčíkovo - Gönyű – Veľký Ďur a Rimavskú Sobotu – Sajóivánka trvalo štyri roky. A stálo 70 miliónov eur. Informovala o tom Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) spolu so štátnym tajomníkom ministerstva financií Marcelom Klimekom, ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) a štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva Karolom Galekom (SaS). Pôvodne mal byť prítomný i nový minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Pre kolíziu pracovných termínov však nakoniec účasť zrušil.

06.04.2021 13:04 , aktualizované: 14:59
debata

„Na maďarských hraniciach sme mali úzke hrdlo, ktoré nedovoľovalo navyšovať kapacity. Novým vedením sa nám znížilo riziko a zároveň sa navýšili obchodovacie kapacity," hovorí šéfa riadiaceho orgánu SEPS Peter Dovhun. Nové vedenia boli spustené už počas Veľkej noci, a to konkrétne v pondelok 5. apríla. Na nových vedeniach Slovensko podľa Dovhuna len získa.

Rozširovanie medzinárodných spojení zaisťuje rovnováhu jednotného európskeho elektrizačného systému na najrušnejšej severo-južnej trase tokov elektriny, vysvetlil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva maďarskej spoločnosti MAVIR ZRt András Biczók. „Spolupráca získa v nasledujúcich desaťročiach ešte významnejšiu úlohu, a to nielen v rámci štátnych hraníc, ale aj medzi prevádzkovateľmi prenosových sústav, ako aj národných distribučných sústav,“ povedal.

Koniec stop-stavu

Sulík pripomenul, že nové vedenie je významné aj v súvislosti so spustením 3. bloku atómovej elektrárne Mochovce do prevádzky. „V krátkom čase očakávame vydanie prvostupňového povolenia na spustenie, čím sa posunieme medzi čistých exportérov elektriny. Aby však vývoz bol fyzicky možný, treba mať podobné fungujúce vedenia," povedal šéf rezortu hospodárstva. Novinka podľa neho povedie i k zníženiu cien elektriny, ktoré sú na Slovensku neúmerne vysoké.

Možnosť pripojenia ďalších vyše 1 837 megawattov (MW) elektriny zároveň znamená aj ukončenie obmedzenia na pripájanie do elektrizačnej sústavy pre nové zdroje na výrobu elektriny, no i zvyšovanie výkonu už existujúcich zariadení. Ide o zrušenie takzvaného stop-stavu. Ten bol na Slovenku zavedený pred vyše siedmimi rokmi práve pre zabezpečenie bezpečnosti a stability elektrizačnej sústavy. Podľa Sulíka je v rámci nových kapacít, 407 MW rezervovaných len pre obnoviteľné zdroje energie.

Ako sa nový výkon podelí?

Voľný inštalovaný výkon sa rozdelil medzi tri distribučné spoločnosti a Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu (SEPS). Stredoslovenská distribučná dostala 587 megawattov, Východoslovenská distribučná 279 megawattov, Západoslovenská distribučná 478 megawattov a SEPS 493 megawattov.

V pôsobnosti každej distribučnej spoločnosti sa môžu teraz postaviť fotovoltaické a veterné elektrárne s výkonom 50 megawattov. V prípade vyššieho dopytu prevádzkovateľ prenosovej sústavy hodnotu voľného inštalovaného výkonu pre fotovoltaické a veterné elektrárne navýši, maximálne však do výšky spomínaných 407 megawattov sumárne za celú elektrizačnú sústavu.

(sita)

Viac zelenej energie

„Slovensko sa zaviazalo, že do roku 2030 navýši výrobu energie z obnoviteľných zdrojov na 27,3 percent. Dnes sme na asi 22-percentách," hovorí Galek. Legislatíva, ktorá ráta s pôvodnými zdrojmi OZE, ale aj s novými, prešla pripomienkový konaním. V najbližších týždňoch by sa mala dostať na vládu.

Pomôcť s postupným napájaním zelených zdrojov by mali aj peniaze z plánu obnovy. „Pre zvýšenie flexibility sústavy sa nám z neho podarilo získať 220 miliónov eur a celkovo v rámci ďalších rokovaní bude práve z Európskych zdrojov preinvestovaná viac ako jedna miliarda eur," potvrdil Galek. Podpora z únie by mala podľa neho zabezpečiť aj to, aby prostriedky na podporu OZE už neboli naviazané na bežné ceny elektriny, a teda nešli priamo z vreciek spotrebiteľov.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva by malo ísť o fotovoltaické a veterné elektrárne. „Ide o dostatočný limit pre všetkých výrobcov, ktorí majú záujem pripojiť sa do siete,“ povedal Galek. Ide o objem, ktorý ak by sa naplnil, umožnil by 200 000 domác­nostiam na Slovensku spotrebu zelenej energie, dodal.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) vykonáva činnosť prevádzkovateľa prenosovej sústavy a zabezpečuje prenos elektrickej energie prostredníctvom svojich 400 kV a 220 kV vedení na území Slovenska. SEPS garantuje bezpečnú a spoľahlivú prevádzku prenosovej sústavy, vyrovnanú výkonovú bilanciu medzi výrobou a spotrebou v reálnom čase, zabezpečuje cezhraničný prenos elektriny a je zodpovedná za presné meranie prenesenej elektriny. SEPS prevádzkuje spolu 2138 km vedení s napäťovou hladinou 400 kV, 769 km 220 kV vedení a 22 elektrických staníc. Jediným akcionárom spoločnosti SEPS je Slovenská republika, ktorú zastupuje Ministerstvo financií SR. SEPS je členom medzinárodnej skupiny Európskej siete prevádzkovateľov prenosových sústav ENTSO-E, aktívne podporuje integráciu trhov a cezhraničnú kooperáciu s okolitými prenosovými sústavami. Generálnym riaditeľom spoločnosti je od 16. februára Peter Dovhun.

MAVIR ZRt. je vlastníkom a prevádzkovateľom prenosovej siete. Spoločnosť zabezpečuje spoľahlivú, efektívnu a bezpečnú prevádzku maďarskej elektrizačnej sústavy vrátane požadovaných rezervných kapacít na výrobu a prenos. Spoločnosť navyše spravuje a rozširuje aktíva prenosovej sústavy, vykonáva všetky činnosti spojené s obnovou, údržbou a vývojom potrebné na plynulé a bezpečné zásobovanie elektrinou. Spoločnosť MAVIR zabezpečuje nerušenú prevádzku a ďalšie rozširovanie trhu s elektrinou a zabezpečuje užívateľom sústavy prístup za rovnakých podmienok. Okrem toho MAVIR synchronizuje prevádzku maďarskej elektrickej sústavy so susednými sústavami, koordinuje činnosti odbornej medzinárodnej spolupráce, pripravuje stratégiu rozvoja siete a predkladá návrhy na rozvoj zdrojov výroby elektriny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #SEPS #OZE