Ministerstvo hospodárstva zvažuje zohľadnenie situácie pri termínoch vyúčtovania nákladov za teplo

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR intenzívne posudzuje a zvažuje spôsoby zohľadnenia súčasnej mimoriadnej situácie pri termínoch určených na vyúčtovanie nákladov za teplo. V súčasnosti je však ešte predčasné uviesť konkrétny spôsob riešenia tejto otázky. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Matejková v reakcii na žiadosť Asociácie rozpočítavateľov nákladov tepla a vody (ARTAV) Slovensko o posun termínu pre správcov na predloženie vyúčtovania nákladov za teplo a teplú vodu vlastníkom bytov a nebytových priestorov.

17.03.2021 15:49
debata

Hovorkyňa vysvetlila, že vyhláška, ktorá ustanovuje aj pravidlá rozpočítavania množstva tepla dodaného v teplej úžitkovej vode a rozpočítavania množstva tepla, stanovuje, že rozpočítavanie množstva dodaného tepla na vykurovanie a množstva tepla na prípravu teplej úžitkovej vody sa vykoná a doručí konečnému spotrebiteľovi za zúčtovacie obdobie, ktorým je jeden kalendárny rok, najneskôr do 31. mája nasledujúceho kalendárneho roka.

ARTAV žiada presunúť tento termín na 31. júla, informovala o tom v utorok (16. 3.). Asociácia upozornila, že pre pandémiu nového koronavírusu môžu nastať komplikácie pri samotných odpočtoch alebo pri výpadkoch pracovníkov, ktorí vykonávajú rozpočítavanie.

Dôvodom požiadavky asociácie na odklad termínu je napríklad to, že asi 30 % meračov tepla a vody bytových domov, ktorých sa táto povinnosť týka, nie je vybavených možnosťou diaľkového odpočtu a treba vykonať vizuálny odpočet so vstupom do bytu. V praxi však niektorí vlastníci odmietajú pustiť odpočtárov do bytu. „V takýchto prípadoch je možné vykonať odpočty meradiel formou samoodpočtu, čo však časť vlastníkov z rôznych dôvodov nedokázala vykonať,“ podotkla asociácia.

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #vyúčtovanie