Ekologicky udržateľné budovy sú budúcnosťou. V Londýne bude stáť jedna z najlepších

Väčšina z nás pri výbere pracovného prostredia zvažuje v súčasnosti úplne iné parametre ako tomu bolo kedysi. Chceme, aby miesto, kde trávime viac ako osem hodín denne bolo nielen komfortné, ekonomicky efektívne a zdraviu prospešné, ale i ekologické. Budov, ktoré by skutočne spĺňali všetky tieto požiadavky, je ale vo svete stále ako šafranu.

11.02.2021 00:00
middlecap, nepouzivat

V Londýne však už o pár mesiacov prebehne kolaudácia kancelárskej budovy Southworks spoločnosti MiddleCap, ktorá všetky tieto parametre spĺňa na jednotku. Svedčí o tom udelenie certifikátu pre inteligentné budovy s tým najvyšším skóre „PLATINUM Smart Building Certification". Pochváliť sa ním môže ako prvá vo Veľkej Británii. Na porovnanie – rovnaké hodnotenie získala len budova Edge Olympic v Amsterdame. Práve tá je jedným z priekopníkov v spojení udržateľnosti a inovácií.

middlecap, nepouzivat

Čo však takýto certifikát znamená v ľudskej reči? Jednoducho to, že budova na londýnskej Rushworth Street s vyše 6-tisíc štvorcovými metrami spĺňa technologické, ekologické aj ekonomické štandardy 21. storočia. Môže za to hlavne inteligentné riadenie s názvom bGrid, ktoré tvorí sieť senzorov na princípe „Internet of Things“, čiže kvázi diaľkového ovládania. Tie dokážu vo väčšine prípadov znížiť režijné náklady až o 30 percent. V prípade londýnskej budovy sú integrované aj do riadiaceho systému, systému chladenia, vykurovania či osvetlenia. Súbežne bGrid sleduje aj obsadenosť miestností, koncentráciu ľudí na jednom mieste a tiež hladinu hluku. Výsledok? Zamestnanci si vedia nastaviť teplotu v miestnosti cez mobilnú aplikáciu OfficeApp, skontrolovať obsadenosť zasadačiek, ako aj kvalitu ovzdušia vo vnútri aj vonku. Práve to bude pre mnohých z nás v budúcnosti hlavnou prioritou.

middlecap, nepouzivat

Obyčajné kancelárie totiž po konci pandémie väčšine stačiť nebudú. Tam, kde podľa údajov Eurostatu z roku 2019 trávime takmer 40 hodín týždenne, sa budeme chcieť cítiť bezpečne a komfortne. Aj z prieskumu spoločnosti Dell vyplýva, že až 82 percent mileniálov si pri výbere svojho povolania potrpí na nadštandardnú technológiu na pracovisku. Podobný názor má aj chairman & partner MiddleCap Group, Miroslav Výboh. „Kancelária nie je len miestom na výkon práce. Je to najmä prostriedok na socializáciu, podporenie kreativity a ponúka zamestnávateľovi možnosť vytvorenia firemnej kultúry, benefitov a atmosféry vedúcich k lojálnosti zamestnancov, ktoré sa ťažko vytvárajú v online prostredí,“ hovorí.

middlecap, nepouzivat
Aj podľa Elizabeth Nelson, riaditeľky výskumu a inovácii v spoločnosti Smart Building Certification, sa podobné budovy stanú v budúcnosti nutnosťou – svet totiž stále viac kričí po ochrane životného prostredia a zdravia ľudí. Teraz však ide o unikát. „Málokedy máme možnosť vidieť budovu ako je Southworks, ktorá by bola v takejto miere zameraná na zlepšenie životného prostredia, zdravia a bezpečnosti. Dúfame, že predstavuje pohľad na to, čo môžeme očakávať od nových budov, a že bude dôkazom toho, že technologický pokrok stojí za to,“ hovorí Nelson. „Naša ambícia bola postaviť výnimočný projekt, ktorý sa zaradí medzi najlepšie kancelárske budovy sveta. Získanie certifikátu je potvrdením, že sa nám to podarilo,“ dodáva Miroslav Výboh z MiddleCapu.

A ktovie, možno so sebou inteligentné budovy prinesú aj inteligentné hypotéky.

middlecap, nepouzivat
chyba