S postupnou dereguláciou cien energií sa začne už v tomto roku

V súčasnosti nastavený systém regulácie cien energií by sa mal zmeniť do jedného či dvoch rokov. Podľa predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andreja Jurisa, už v tomto roku by sa teda malo začať s postupnou dereguláciou cien energií. „Tá zásadná zmena by už mohla nastať pri zmene zákona o regulácii sieťových odvetví a zákona o energetike, ktorá bude prebiehať ešte tento rok v rámci transpozície zimného energetického balíčka,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk Juris.

25.01.2021 10:48
debata (12)

S postupnou dereguláciou cien energií sa začne u malých podnikov. Až potom prídu na rad aj domácnosti. Regulačný úrad však počíta s vytvorením nového produktu, ktorý by mal ďalších štyri až päť rokov chrániť tých odberateľov, ktorí nechcú byť na trhu s dodávkami energií aktívni. „Z môjho pohľadu je potrebné prenastaviť spôsob regulácie tak, aby pre odberateľov, ktorí požadujú a chcú mať férovú cenu, bol nejaký produkt, ktorý bude regulovaný. Ale pre veľkú množinu odberateľov chceme systém nastaviť tak, aby mali možnosť si hľadať a vyberať produkty, ktoré voľne ponúkajú dodávatelia,“ povedal Juris s tým, že tento produkt by slúžil aj pre zraniteľných odberateľov.

Aj po úplnom zrušení regulácie cien za dodávky elektriny či plynu bude Úrad pre reguláciu sieťových odvetví naďalej fungovať. „V úvode mojej kariéry hovorili akademici, že najlepší regulátor je ten, ktorý sa dereguluje až do svojej neexistencie. Regulačný úrad však bude aj po deregulácii cien dodávky energií pre domácnosti a malé podniky regulovať prirodzené monopoly, ako sú napríklad distribučné spoločnosti,“ konštatoval Juris, ktorý pripomenul, že všetky krajiny EÚ, ale aj Veľká Británia, či USA svojho národného regulátora v oblasti energetiky majú.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny energií #Úrad pre reguláciu sieťových odvetví