Sulík očakáva povolenie na prevádzku tretieho bloku Mochoviec. Spustí sa výroba tento rok?

Minister hospodárstva Richard Sulík očakáva v najbližších týždňoch povolenie od Úradu jadrového dozoru SR na začatie prevádzky tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce.

21.01.2021 11:57
debata (1)

„Očakávam, že v krátkej dobe, v rozsahu niekoľkých týždňov, bude vydané prvostupňové povolenie. Je to veľmi dôležitý krok, ktorý hovorí o tom, že tretí blok je pripravený na spustenie a treba dotiahnuť už len papierovačky,“ povedal na štvrtkovej tlačovej besede Sulík, podľa ktorého sa za ostatných deväť mesiacov výrazne pohlo dokončenie tretieho bloku v Mochovciach.

Slovenské elektrárne budú môcť zavážať jadrové palivo do tretieho jadrového bloku Atómovej elektrárne Mochovce podľa posledných vyjadrení generálneho riaditeľa Slovenských elektrární Branislava Strýčka najskôr koncom apríla tohto roku. To však musí prejsť celý povoľovací proces bez námietok a odvolaní účastníkov konania. Ak sa niekto odvolá, bude sa s tým musieť Úrad jadrového dozoru SR vysporiadať a bude trvať pár mesiacov (tri až štyri), kým by mohlo byť palivo zavezené.

Štvrtý mochovský blok bude podľa Strýčka uvedený do prevádzky dva roky po spustení tretieho bloku. Podľa oficiálne zverejnených informácií z novembra minulého roka je štvrtý blok dokončený na 87,76 percenta.

Pôvodné termíny dostavby mochovských jadrových blokov boli roky 2012, resp. 2013. Termíny sa však pre opodstatnené aj neopodstatnené dôvody viackrát posúvali. Dostavba si mala vyžiadať podľa posledných informácií 6,2 miliardy eur. Suma sa taktiež niekoľkokrát navyšovala, na začiatku dostavby mali elektrárne v pláne minúť necelé tri miliardy eur.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #výroba #Richard Sulík #tretí blok