Na Ukrajine vybuchol plynovod. Dodávky plynu na Slovensko nie sú zatiaľ ohrozené, tvrdí Sulík

Plynová kríza? Zatiaľ vraj nie. Na tranzitnom plynovode, prepravujúcom ruský plyn cez územie Ukrajiny na Slovensko, došlo v podvečerných hodinách k výbuchu. Príčiny ani rozsah škôd zatiaľ nie sú známe, výbuch bol zaznamenaný v Poltavskej oblasti na území Ukrajiny.

09.01.2021 22:57 , aktualizované: 10.01.2021 12:32
debata (31)

Možné dopady začal okamžite preverovať minister hospodárstva Richard Sulík. Ten je aj v kontakte s predsedom predstavenstva SPP – distribúcia Františkom Čuprom. Situácia zo začiatku roka 2009, keď bola krajina odrezaná od plynu, by sa zopakovať nemala. V zásobníkov sa aktuálne nachádza vyše 30 miliárd kubických metrov plynu.

„Obyvatelia Slovenska môžu zostať pokojní – plyn k nám v týchto chvíľach naďalej prúdi. Dobrou správou je, že na plynovode je viacero vetiev, ktoré zostali po výbuchu nepoškodené. Samozrejme, sme pripravení na všetky scenáre a v prípade zhoršenia situácie vieme využiť zásobníky, ktoré máme naplnené,“ ubezpečil šéf rezortu hospodárstva. Tiež pripomenul, že v súčasnosti majú viaceré európske krajiny nadbytok plynu.

„Zažili sme výnimočne teplý december a zároveň tu máme aj ekonomický útlm. Aj z týchto dôvodov bola spotreba plynu nižšia ako za normálnych okolností,“ vysvetlil Sulík. Rezort hospodárstva bude situáciu naďalej sledovať. V úzkom kontakte s ukrajinskou stranou je v týchto chvíľach aj spoločnosť Eustream, ktorá je slovenským prepravcom plynu.

V úzkom kontakte s ukrajinskou stranou je v týchto chvíľach aj spoločnosť Eustream, ktorá je slovenským prepravcom plynu. „Preprava na vstupnom bode z Ukrajiny je plynulá. Podľa informácie od kolegov z GTSOU by táto udalosť nemala mať dosah na medzinárodný tranzit," povedal pre agentúru TASR hovorca spoločnosti Eustream Pavol Kubík.

Naplnenosť zásobníkov plynu v únii dosahovala podľa portálu Slovgas v polovici decembra minulého roka 82,8 percenta. Za dva týždne klesla o osem percent. Naplnenosť slovenských zásobníkov klesala pomalšie – a to o 1,5 percenta na 88,8 percenta. Stav zásobníkov Ukrtransgazu je reportovaný vo výške 68 percenta, za toto obdobie klesol o štyri percentá.

K mohutnej explózii došlo na ukrajinskej časti plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod DPA v Poltavskej oblasti na území Ukrajiny. Na miesto havárie dorazilo 40 hasičov, ktorým sa podarilo dostať oheň pod kontrolu. Udalosť si zrejme nevyžiadala obete na životoch, príčinu výbuchu vyšetrujú.

Koľko plynu k nám tečie cez Ukrajinu?

V roku 2020 predstavoval tranzit plynu cez územie Ukrajiny do Európy 55,8 miliárd metrov kubických plynu, čo je medziročne 38 percent menej. Pokles súvisí s výstavbou plynovodov, ktoré obchádzajú Ukrajinu a znížením dopytu.

Z celkového objemu smerovalo na Slovensko 38,5 mld. kubíkov plynu. V smere z Európy na Ukrajinu sa vlani prepravilo 15,9 miliárd kubíkov. Teda o 12 percent viac ako v roku 2019. Z toho tranzit zo Slovenska tvoril 10,2 miliárd kubíkov plynu. Informovala o tom platforma Energoklub.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Richard Sulík #Ukrajina