Prievidzu chcú vykurovať biomasou a banskými vodami

Vykurovanie Prievidze po roku 2023 majú zabezpečiť banské vody, biomasa či zemný plyn. O novom zdroji vykurovania, ktorý má zabezpečiť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) po ukončení všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ), rozhodli mestskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní.

21.12.2020 12:04
debata (5)

Mestskí poslanci zobrali na vedomie štúdiu o zabezpečení dodávok tepla po roku 2023, rovnako odporučili zástupcom mesta v orgánoch PTH realizovať zámer tejto spoločnosti. Za uznesenie hlasovalo 17 poslancov, jeden bol proti a traja sa zdržali.

Riešenie PTH pozostáva z výstavby a pripojenia nových zdrojov výroby tepla pre systém centrálneho zásobovania teplom v areáli bane Cigeľ s využitím obnoviteľných zdrojov energie – banských vôd a tepelných čerpadiel, solárnych tepelných panelov a dvoch kotlov na biomasu. Súčasťou návrhu spoločnosti je aj zámer vybudovania systému potrubia teplej vody spájajúceho Cigeľ so súčasným miestom dodávky tepla na okraji Prievidze a troch kotlov na zemný plyn na okraji mesta.

Väčšinovým akcionárom v PTH s 51-percentným podielom je mesto Prievidza, zvyšných 49 percent majú Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), ktoré zámer budúceho vykurovania pôvodne predložili. Záujem zabezpečiť dodávky tepla pre Prievidzu, Nováky a Zemianske Kostoľany majú i Slovenské elektrárne (SE), ktoré doposiaľ vyrábajú teplo z hnedého uhlia v zmysle VHZ v elektrárni Nováky. SE chcú riešiť dodávky tepla kombináciou biomasovej a plynovej kotolne podporenej malým motorom na výrobu elektriny pre vlastnú spotrebu, v druhej fáze zámeru počítajú i s vybudovaním centra obehového hospodárstva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Prievidza #vykurovanie #biomasa