Ceny emisných povoleniek i elektriny na burze prudko rastú

Ceny emisných povoleniek i elektriny na burze prudko rastú. Cena za vypustenie tony oxidu uhličitého do ovzdušia na záver minulého týždňa skončila na úrovni 30,11 eura za tonu oxidu uhličitého. Od historického maxima 30,47 eura za tonu, ktoré na nemeckej burze EEX dosiahla 14. septembra, ju delí len 36 centov. Pre agentúru SITA to povedal konateľ spoločnosti Slovenské elektrárne - energetické služby Martin Kumpan.

07.12.2020 14:50
debata

Pomaly sa končí obchodovanie s forwardom Cal21, teda s kontraktom na dodávku elektriny na Slovensku v základnom zaťažení v roku 2021. Pozornosť sa presúva k dodávke v roku 2022. A práve forward Cal22 v piatok zatvoril na úrovni 51,75 eura za megawatthodinu, takže za mesiac zdražel o približne 15 %.

„Z nášho pohľadu sú aktuálne dva hlavné dôvody, prečo povolenky zažívajú mohutný nárast. Prvým je informácia od Európskej komisie o oneskorení povolenkových aukcií na rok 2021, a to až na začiatok februára, čo je o mesiac neskôr, než sa čakalo. Keďže posledná aukcia tento rok prebehne 14. decembra, prichádza dlhé obdobie bez ponuky. Logicky to na strane dopytu tlačí cenu hore,“ povedal Kumpan.

S tým podľa neho súvisí druhý bod, a to veľmi výrazná zmena v očakávanej spotrebe, či už elektriny alebo povoleniek na nasledujúce obdobie. „Cena elektriny na december zažila koncom novembra obrovský nárast. To bolo spôsobené najmä prudkým ochladením a vysokými spotovými cenami v Nemecku, kedy dlhšie obdobie bola výroba z vetra podpriemerne nízka,“ vysvetlil Kumpan.

Spotové ceny vystrelili na úrovne, aké tu neboli od januára 2019. „Nízke teploty samozrejme nie sú ničím výnimočným, avšak netradične dlhodobo nízka výroba z vetra je pre toto obdobie atypická,“ dodal Kumpan.

Podľa Slovenských elektrární – energetických služieb aktuálne predpovede poukazujú na podobný scenár aj v najbližšom období. Oteplenie čakať nemožno a väčší nárast výroby veterných turbín sa očakáva až o dva týždne.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #emisné povolenky