Mochovce majú problémy, ale netýkajú sa jadrovej bezpečnosti, tvrdí Sulík

Žiadny z problémov pri výstavbe 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach sa netýka jadrovej bezpečnosti. Povedal to v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Tretí blok je prakticky hotový a má za sebou všetky potrebné skúšky.

02.12.2020 16:07
jadrová elektráreň mochovce, dostavba Foto: ,
Termín spustenia tretieho bloku jadrovej elektrárne sa zrejme opäť nedodrží.
debata (1)

Po udelení povolenia Úradom jadrového dozoru sa môže začať zavážať palivo, a potom bude nasledovať dlhý proces spúšťania bloku do ostrej prevádzky. Štvrtý blok bude dokončený najskôr o dva roky, povedal Sulík. Minister už bol v Mochovciach osobne a nechal si ukázať všetky kritické miesta, na ktoré ho upozornila Slovenská informačná služba (SIS), ale aj iné zdroje.

„Naozaj môžem všetkých ubezpečiť, že žiaden z problémov sa netýka bezpečnosti,“ povedal Sulík. Ďalšiu kontrolu výstavby EMO plánuje minister vo štvrtok (3. 12.). Sulík zdôraznil, že je v záujme Slovenska, aby ďalšie dva bloky elektrárne v Mochovciach boli spustené. Predlžovaním výstavby sa zvyšujú náklady na projekt a zadlženie Slovenských elektrární (SE).

Tie manažérsky kontroluje spoločnosť Slovak Power Holding BV (SPH), v ktorej polovicu akcií vlastní taliansky Enel a druhú polovicu spoločnosť EPH Daniela Křetínskeho. Štát vlastní 34 percent akcií SE a má iba kontrolné právomoci. Pôvodné termíny dostavby mochovských jadrových blokov boli roky 2012, resp. 2013. Termíny sa však pre opodstatnené aj neopodstatnené dôvody viackrát posúvali.

Dostavba by si mala vyžiadať podľa posledných informácií 5,7 miliardy eur. Suma sa taktiež niekoľkokrát navyšovala, na začiatku dostavby mali elektrárne v pláne minúť necelé tri miliardy eur. V súčasnosti sa zatiaľ verejne o ďalšom navyšovaní rozpočtu nehovorí. Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008.

Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009.

Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 percent z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Mochovce #Richard Sulík