Cena benzínu pôjde hore. V porovnaní s úvodom roka je však lacnejší

Slovenskí motoristi môžu očakávať v nasledujúcom týždni zdražovanie benzínov. Predpokladá to analytička Poštovej banky Jana Glasová.

29.11.2020 17:12
tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova... Foto:
Čerpacie stanice sú otvorené, no mnohé fungujú v obmedzenom režime.
debata (1)

„Ceny čierneho zlata v predchádzajúcich týždňoch rástli pod vplyvom optimizmu z novej vakcíny na koronavírus. Od vývoja cien čierneho zlata závisí potom aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach. Preto očakávame, že ceny benzínu na našich pumpách sa v nasledujúcom týždni môžu zvýšiť,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

Ceny benzínu na našich pumpách sa minulý týždeň takmer nezmenili, ale ceny ropy išli nahor. V predchádzajúcich týždňoch pohonné látky u nás zlacňovali, minulý týždeň sa tento cenový pokles takpovediac zastavil. Cena 95-oktánového benzínu sa minulý týždeň (47. týždeň) nepatrne zvýšila o 0,1 percenta na úroveň 1,164 eura za liter.

Ceny 98-oktánového benzínu sa naopak nepatrne znížili o 0,1 percenta na úroveň 1,352 eura za liter. Ceny nafty výraznejšie vzrástli, o 1,9 percenta, na hodnotu 1,007 eura za liter. Prudký prepad cien ropy na svetovom trhu od začiatku tohto roka bol podľa analytičky spôsobený pandémiou koronavírusu a s tým súvisiacim výrazným poklesom dopytu po rope.

V porovnaní s úvodom roka, keď boli ceny pohonných látok najvyššie, je však benzín lacnejší o zhruba 11 až 13 percent a nafta až o 20 percent. „Aj v medziročnom porovnaní sú pohonné látky lacnejšie, konkrétne benzín o 10 až 12 percent a nafta až o takmer pätinu,“ dodala Glasová. Ceny ropy Brent rástli už štvrtý týždeň v poradí a tento týždeň dokonca atakovali hranicu 49 amerických dolárov za barel.

Najvýraznejší podiel na tom majú podľa analytičky správy o vysokej účinnosti novej vakcíny na Covid-19, ktorá by sa čoskoro mohla dostať na trh. „To by mohlo znamenať uvoľnenie opatrení, opätovné cestovanie a zvýšený dopyt po rope. Ruku k dielu počas týždňa pridali aj správy z USA týkajúce sa klesajúcich zásob ropy. A optimizmus na trhy dodáva aj víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách, ktorý môže začať s postupným preberaním moci,“ uzavrela Glasová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #pohonné hmoty