Elektrina pre historický dlh nezdražie. Heger dá 162 miliónov na jeho krytie

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) nachystal tretiu pomoc, ktorá ma skrotiť faktúry za elektrinu. Z rozpočtu uvoľnil sumu 162 miliónov na takzvaný historický dlh.

24.11.2020 12:13 , aktualizované: 12:34
eduard heger Foto: ,
Na snímke minister financií SR Eduard Heger
debata (19)

„Je čas na tretiu pomoc vo výške 162 miliónov eur. Dnes pomáhame ľuďom s účtami za elektrinu,“ povedal Heger. Vláda musí podľa neho plátať dieru po predchádzajúcej vláde i vedení regulačného úradu a ich „šafárenia pod rúškom stabilných cien za elektrinu“. Práve na tieto ceny teraz dopláca štát i ľudia, upozornil minister financií. V roku 2009 začali podľa Hegera „časy solárnych barónov“. Za tento čas vyskočila tarifa za prevádzkovanie systému z 2,79 eura za megawatthodinu až na rádovo 27 eur za megawatthodinu.

Aj vyše 40 eur

Ak by ministerstvo financií nezasiahlo hrozilo podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka, že tarifa za prevádzkovanie systému známa ako TPS vyskočí až na 40 eur za megawatthodinu. V tejto tarife sa všetci odberatelia skladajú nielen na obnoviteľné zdroje, ale i na výrobu elektriny z domáceho uhlia.

Tarifa je momentálne nastavená úrovni 23,60 eura za megawatthodinu. Na splácanie historického dlhu však nestačí – musela by byť totiž minimálne o päť eur vyššia. Na to ešte minulý týždeň upozornil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Historický dlh sa aktuálne pohybuje okolo 400 miliónov eur.

Zmeny chystá aj regulátor

Zatočiť s rastúcou tarifou chce aj regulačný úrad. Ten pripravil návrh na úpravu a zmenu systému podpory obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla. Po novom by sa podpora mala predĺžiť, no objem peňazí by mal zostať rovnaký.

Zelené zdroje by tak mali byť podporované ešte päť až desať rokov – záležať bude na prepočtoch regulátora. Na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov ide ročne okolo 450 miliónov eur. Podľa predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andreja Jurisa by predĺženie podpory na desať rokov znamenalo pokles celkového balíčka na ročnej báze o 40 až 50 percent. Úspory by boli podľa neho použité na udržanie TPS na súčasnej úrovni okolo 23,60 eura za megawatthodinu.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #TPS #historický dlh