Ľudia ušetria stovky eur na plyne i elektrine. Ceny pôjdu od januára výrazne dole

Elektrina a plyn na burzách zlacneli. Od budúceho roka to pocítia aj domácnosti. Môže byť však elektrina ešte lacnejšia? Rozhodne áno! A to v prípade, že regulačný úrad zníži tarifu za prevádzkovanie systému.

19.11.2020 11:09 , aktualizované: 11:54
debata (8)

Lacnejšie energie. Pandémia stiahla ceny elektriny i plynu na burzách. Regulačný úrad ukončil cenové konania na dodávku elektriny pre domácnosti a malé podniky na rok 2021.

„Ceny elektriny a plynu pre domácnosti na budúci rok zlacnejú a nie je to úplne málo,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Cena za dodávku plynu pre domácnosti klesne od 21 do 27 percent podľa kategórie odberu. „Rodina ušetrí 125 eur ročne ak kúri plynom, ak na ňom aj ňom aj varí, pôjde o ďalších 60 eur,“ dodal Sulík.

Dole pôjde aj elektrina a to o 9 percent pre domácnosti a o okolo 5 percent pre malé podniky. Pričom ďalšie rezervy sú práve v nastavení tarify za prevádzkovanie systému.

Pôjde dole TPS?

Stiahnuť ešte nižšie môže cenu elektriny zmena tarify za prevádzkovanie systému. V tej sa všetci odberatelia skladajú nielen na obnoviteľné zdroje, ale i na výrobu elektriny z domáceho uhlia.

Kalkulácia obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla, ktoré vstupujú do takzvanej tarify za prevádzkovania systému známej ako TPS. Úrad pripravil návrh na úpravu a zmenu systému podpory obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla. Po novom by sa podpora mala predĺžiť, no objem peňazí by mal zostať rovnaký, vysvetlil nový šéf regulačného úradu. „Výsledkom by bol pokles nákladov, ktoré vstupujú do tarify a tiež toho, ako sa to pretavuje do cien pre odberateľov, teda i domácnosti,“ povedal predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris.

Zelené zdroje by mali byť podporované ešte päť až desať rokov – záležať bude na prepočtoch regulačného úradu. Na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov ide ročne okolo 450 miliónov eur. „Predĺženie podpory na desať rokov by znamenalo pokles celkového balíčka na ročnej báze o 40 až 50 percent,“ povedal Juris. Úspory by boli podľa neho použité na udržanie TPS na súčasnej úrovni okolo 23,60 eura za megawatthodinu.

Podpora obnoviteľných zdrojov sa financuje práve cez TPS, ktorú v cenách platí každý odberateľ, pripomenul minister hospodárstva. „Nazbiera sa nejaký objem peňazí, ktorý sa potom vyplatí výrobcom, v minulosti bola absurdne vysoko nastavená. To bol čistý kšeft,“ povedal Sulík.

No i keď máme vysoko nastavenú tarifu, nestačí na vyplácanie historického dlhu. „Ak by to malo stačiť mala by byť ešte o 5 eur vyššia,“ upozornil minister hospodárstva. Dodal, že po zrušení dotovania výroby elektriny z domáceho uhlia, sa úspora použije na zníženie TPS.

Historický dlh sa aktuálne pohybuje okolo 400 miliónov eur. Ten treba riešiť, inak hrozí, že ceny elektriny v ďalších rokoch vyskočia. Minister hospodárstva to chce v pondelok riešiť na koaličnej rade.

Lacná komodita

Regulátor prihliadal na vývoj cien komodity. „Úradu sa podarilo v maximálne možnej miere premietnuť úsporu zo zníženia ceny elektriny na svetových burzách, do zníženia ceny elektriny pre slovenských spotrebiteľov,“ povedal Juris.

To, o koľko koncová cena klesne, však závisí aj od ostatných poplatkov. Samotná komodita totiž tvorí len tretinu ceny na faktúrach domácností.

Dole pôjdu aj ceny plynu. Aj ten na burzách totiž lacnel. Od budúceho roka tak ušetria nielen domácnosti ale aj malé firmy. Čaká sa už len na to, ako dodávatelia energií upravia cenníky za svoje služby, pripomenul regulačný úrad.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Richard Sulík #obnoviteľné zdroje #regulačný úrad #elektrina plyn #TPS