Elektráreň Nováky museli odstaviť pre nákazu zamestnancov

Koronavírus zaúradoval aj v elektrárni Nováky. Podľa informácií denníka Pravda je tam výroba elektriny odstavená, nahrádzať by ju mali zdroje z atómovej elektrárne Mochovce.

06.10.2020 14:19 , aktualizované: 16:56
debata (57)

Hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková pre denník Pravda potvrdila, že Slovenské elektrárne museli pristúpiť k odstávke elektrárne Nováky kvôli zamestnancom, ktorí mali pozitívny test na nový koronavírus. Situáciu spoločnosť rieši, výpadok vo výrobe elektriny nahradila výrobou najmä z jadrových elektrární.

V Slovenských elektrárňach aktuálne evidujú 12 zamestnancov pozitívnych na COVID-19 v piatich elektrárňach. Ďalších viac ako 50 prípadov je v domácej izolácii. V tomto prípade ide o úzke kontakty nakazených. Podľa Bakovej majú už niekoľko týždňov aktivované detailné pandemické plány a robia všetky opatrenia potrebné na ochranu zdravia zamestnancov a udržanie výroby elektriny.

Baková zároveň potvrdila, že situácia je najvážnejšia práve v Elektrárni Nováky, kde museli pristúpiť k odstaveniu hneď dvoch výrobných blokov. „Kotol vyrábajúci teplo pre odberateľov na hornej Nitre ostáva v prevádzke a dodávka tepla je plynulá a bezproblémová. Výpadok vo výrobe elektriny nahrádzame výrobou najmä z jadrových elektrární v Mochovciach a Jaslovských Bohuniciach,“ uviedla s tým, že dodávky uhlia pre Elektráreň Nováky musí spoločnosť v spolupráci s Hornonitrianskymi baňami Prievidza regulovať a dávať na skládku, čo je riešenie, aby prevádzka baní nebola ohrozená.

"Situácia je pre nás mimoriadne vážna, nakoľko sa zastavil odbyt uhlia do Elektrárne Nováky, ktorá je hlavným odberateľom našej produkcie,“ upozorňuje hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková. Denne je podľa nej namiesto plánovaných 4500 ton uhlia expedovaných len 700 ton. Ide tak o výrazný výpadok tržieb, dodáva Siváková. "Uhlie smeruje len na výrobu tepla pre región Prievidza, Nováky a Zemianske Kostoľany, vo fluidnom kotle, ktorý ako jediné hlavné výrobné zariadenie zostal v prevádzke,“ hovorí.

Pracoviská v bani pritom nie je možné zastaviť. "Ohrozili by sme tým bezpečnosť baníkov a banskej prevádzky,“ upozornila Siváková. Bane preto prijali technické opatrenia a uhlie dočasne ukladajú na skládky. Výsledkom je však rast nákladov spoločnosti. "Ak by tento stav vyvolaný pandémiou koronavírusu pretrvával dlhodobo, ohrozil by bezpečnosť banskej prevádzky a znamenal by pre nás značné hospodárske škody,“ vysvetľuje Siváková.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Nováky #koronavírus