JAVYS kontrolovali zahraniční inšpektori, nedostatky nenašli

Štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) je pod drobnohľadom dozorných orgánov. V stredu (30. 9.) sa inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni zamerali na medzisklad vyhoreného jadrového paliva, konkrétne na oblasť evidencie jadrových materiálov. Nedostatky však nenašli. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

01.10.2020 12:07
debata (1)

Spoločnosť JAVYS pravidelne kontrolujú dozorné orgány, ale aj medzinárodné inštitúcie. V prvom polroku 2020 sa urobilo 16 inšpekcií. Na ostatnej kontrole sa inšpektori MAAE zamerali na evidenciu jadrových materiálov. Preverovali prevádzkové a evidenčné záznamy s podrobnými údajmi o jadrových materiáloch a ďalšiu súvisiacu dokumentáciu. Inšpektori nenašli v dokumentácii ani na mieste žiadne nedostatky.

Výsledky inšpekcie tak potvrdzujú, že všetky jadrové zariadenia, ktoré spoločnosť JAVYS, a. s., prevádzkuje, spĺňajú stanovené požiadavky, dôsledné dodržiavanie legislatívy Slovenskej republiky, medzinárodnej legislatívy a dozorných orgánov pre jadrovú bezpečnosť, zdôraznila Žiaková.

JAVYS zabezpečuje činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #JAVYS #vyhoreté palivo