Aj keď idú energie dole, šetriť sa oplatí

Šetriť je výhodné, aj keď ceny energií na budúci rok klesnú. Predsa len v ekonomicky ťažkých časoch je každé euro dobré. Pri energiách s neistým vývojom to platí dvojnásobne.

03.10.2020 07:00
standby, vypnúť, tlačidlo Foto:
Aj v pohotovostnom režime potrebujú spotrebiče energiu. Vyjde to aj na desiatky eur ročne.
debata (7)

„Vykurovacie obdobie v našich slovenských domácnostiach trvá zvyčajne minimálne štyri až päť mesiacov, preto sa oplatí dbať práve na efektivitu samotného vykurovania,“ upozorňuje hovorkyňa spoločnosti Stredoslovenská energetická Michaela Krivá. Na zmeny však treba myslieť skôr.

V domácnosti sú tri oblasti, kde sa dajú náklady na spotrebu energií stlačiť, vysvetľuje hovorca spoločnosti SPP Ondrej Šebesta. A to vykurovanie, príprava teplej vody a spotreba elektrickej energie. Odporúča preto pravidelné zapisovanie stavu meračov.

„Majiteľ nehnuteľnosti si sám môže zabezpečiť zníženie spotreby energie a tým aj zníženia nákladov, a to jednoduchými úkonmi, ako je priebežné sledovanie a meranie spotreby či regulácia vnútornej izbovej teploty,“ hovorí Šebesta.

Práve kúrenie zaváži výrazne aj podľa portfólio manažéra spoločnosti Magna Energia Martina Semriča. „Pre ich zníženie je rozhodujúce kvalitné zateplenie budovy, ktoré môže znížiť účty za energie aj o polovicu,“ hovorí.

Obchodný riaditeľ spoločnosti Východoslovenská energetika Miroslav Kulla radí venovať pozornosť kotlu. „Ľudia často zabúdajú na revíziu kotla, pritom pravidelný ročný servis je zámkou toho, že celú zimu im bude kotol fungovať bez problémov,“ hovorí. Práve teraz je podľa neho čas aj na jeho výmenu. Ušetriť sa takto dá aj desatina spotreby plynu.

Ako usporiť energie?

1. Nie je trieda ako trieda

Samozrejme, tá energetická. Zainvestovať a vymeniť staré spotrebiče za nové vo vyššej energetickej triede sa viac ako oplatí. Vráti sa vám to totiž aj s úrokmi. Napríklad chladnička triedy C môže mať dennú spotrebu 3 kWh. Chladnička v energetickej triede A má spotrebu 0,7 kWh, chladničky A + sú o 25% úspornejšie a A ++ dokonca o 45%. Moderná varná doska má zasa v porovnaní so staršími modelmi o 20 až 30% nižšiu spotrebu elektriny, tie s ohrevom Hi-Light alebo indukčná dokonca až o 60%.

2. Svetlá treba aj vypínať

Iba LED. Klasická 60 W žiarovka nielen vefa ..žerie", ale vydrží len okolo tisíc hodín. A hoci je LED žiarovka o pár centov drahšia. pri rovnakom svetelnom výkone spotrebuje len 5W 3 vydrží aj 20 000 hodín.

3. Nie je spotrebič ako spotrebič

Aj tá najúspornejšia chladnička je nákladná, ak je priveľká. Na jedného člena domácnosti postačí chladiaci objem 60 litrov – viac objemu znamená aj viac spotrebovanej elektriny. Tiež zaváži, kam chladničku postavíte – jej miesto by malo byť v najchladnejšej miestnosti, rozhodne nepatrí k radiátoru.

To isté platí pre bojler na ohrev vody. Naozaj potrebujete 250-litrového obra? Zabúdať netreba ani na jeho čistenie. na jeho špirále sa zachytáva vodný kameň a funguje ako izolant.

4. Hrnce potrebujú čiapku

Veľa energie sa stráca pri varení a pečení. Investícia do moderných spotrebičov je jedna vec, no myslieť treba aj na to, ako varíte. Použitím pokrievky ušetríte až tri štvrtiny energie. Výhodné sú aj tlakové hrnce, ktoré skrátia čas varenia aj o 70 percent.

Pri pečení v rúre neotvárajte zbytočne dvierka, pretože každým otvorením rúra stratí približne pätinu tepla. Vodu na čaj alebo kávu ohrievajte v rýchlovarnej kanvici. Ušetríte tak až 45 percent elektrickej energie.

5. Dovoľte radiátorom kúriť

Vykurovanie tvorí až 75 percent z celkovej spotreby energií. Radiátor by mal mať preto priestor, aby mohol kúriť, rozhodne naň nepatrí mokrá bielizeň či utierky. Nad radiátorom by nemali visieť záclony ani závesy. Opačne fungujú rolety či žalúzie, ktoré znižujú únik tepla cez okná. Radiátor by tiež nemal byť za nábytkom – nemá predsa zohrievať kreslo, ale izbu.

Pred vykurovacou sezónou nezabudnite radiátory odvzdušniť. Myslieť treba aj na správne zvolenú teplotu. Jej zvýšenie len o jeden stupeň zvýši náklady na kúrenie až o šesť percent.

6. Doplna!

Perte, len ak je práčka plná. Každé jedno pranie si vyžaduje veľké množstvo energie. Pri praní nastavte nižšiu teplotu. Ušetríte tak aj štvrtinu energie.

Bielizeň aspoň v lete sušte vonku, ak žehlíte, bielizeň nemusí byť úplne suchá. Bielizeň môže byť pri žehlení stále mierne vlhká, nemusíte ju tak naparovať. Usporíte tak až 40 percent energie.

7. Umývačka do každej domácnosti

Kúpou umývačky sa nielen odbremeníte od neobľúbeného umývania riadu, ale aj čo-to usporíte. Pri minúte umývania pod tečúcou vodou sa minie 12 litrov vody, umývačka toľko spotrebuje na jedno umývanie.

8. Žiadny stand-by

Aj v pohotovostnom režime potrebujú spotrebiče energiu. Vyjde to aj na desiatky eur ročne. Čím viac zariadení, tým,. samozrejme, vyššie náklady. Vypnúť sa oplatí aj počítač, či zo zásuvky vytiahnuť aj nabíjačku na telefón. Tá na mobil spotrebuje v zástrčke priemere 0.25 wattu za hodinu, a ak ste tam nechali aj mobil plne nabitý, berie viac ako 2 watty.

9. Polystyrén a kolektív

Zateplite. A to nielen steny, ale aj strechu. Tepelná izolácia udrží príjemnú teplotu v zime, ale aj v lete. Netesniace okná vymeňte za efektívnejšiu verziu alebo ich dajte opraviť.

10. Pohyb náš každodenný

Skončite so zbytočným vyvážaním sa. Nielenže ušetríte na benzíne, ale aj urobíte niečo pre svoje zdravie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #šetrenie energiou #ako ušetriť #šetriť peniaze