Elektrina pôjde dole. Lacnejší bude aj plyn

Od Nového roka za menej. Ceny energií na burzách stlačila ešte na jar pandémia. A to o vyše desatinu pri elektrine a o vyše štvrtinu pri plyne.

30.09.2020 06:00
manželia, čítanie, papiere, kuchyňa, účtovníctvo Foto:
Okrem ceny komodity ovplyvňujú konečnú cenu energií aj poplatky. Ostáva otázne, čo s cenami spraví druhá vlna pandémie.
debata (131)

A hoci do koncových faktúr vstupujú aj rôzne poplatky, je takmer isté, že k nejakému zníženiu príde. Možno o päť, možno o tri percentá. Také sú odhady novoročného poklesu cien elektriny. Tie pre plyn vyzerajú ešte optimistickejšie – ceny by mohli padnúť aj o desatinu. Energie by tak na budúci rok mohli byť o nejaké to euro – dve mesačne lacnejšie.

Vlani do vzorca na výpočet koncovej ceny elektriny vstupovala suma 51,85 eura za megawatthodinu. Elektrina na tento rok tak zdražela o vyše sedem percent. Domácnosti si podľa spotreby priplácajú od necelého eura, ak žijú v menšom byte, až po zhruba 2,60 eura mesačne.

"Teraz je východisková cena elektriny na úrovni 46,11 eura za megawatthodinu, čo predstavuje medziročný pokles o 11 percent,“ povedala hovorkyňa spoločnosti ZSE Energia Michaela Dobošová. Do úvahy sa totiž berú pohyby komodity na burze v prvom polroku tohto roka. Pokles cien na burze spoločnosť ZSE Energia zohľadní v cenovom návrhu na budúci rok, ktorý už chystá pre regulačný úrad, dodala Dobošová.

Okrem pohybov komodity však pri konečnej cene zavážia aj poplatky. "Po ich započítaní by celková cena elektriny pre domácnosti mohla zlacnieť približne o päť percent,“ odhaduje portfólio manažér spoločnosti Magna Energia Martin Semrič.

"Slovenský trh s energiami je silne ovplyvnený vývojom na európskom trhu,“ upozorňuje hovorca SPP Ondrej Šebesta. Zavážia však aj trhové ceny ďalších energetických komodít – ako je napríklad uhlie, postoje veľkých hráčov v Európe, ale aj ťah Bruselu na zelené ciele. Stačí si spomenúť na posledné roky, keď ceny tlačilo nahor výrazné zdražovanie emisných povoleniek. V neposlednom rade máva s cenami pandémia.

V hre je aj pandémia

Otázne tak zostáva, čo s cenami spraví druhá vlna. A tiež ako rýchlo sa bude zotavovať ekonomika. Aktuálne sa elektrina na burzách pohybuje tesne pod hranicou 44 eur za megawatthodinu. Pri rýchlejšom raste by sa mohla priblížiť k 50-eurovej hranici.

Práve pre pandémiu sa totiž v marci ceny prudko prepadli. Elektrina sa vtedy obchodovala aj pod hranicou 38 eur za megawatthodinu. A tento pokles zatlačí na budúcoročné faktúry. Obchodný riaditeľ spoločnosti Východoslovenská energetika Miroslav Kulla očakáva pokles ceny za dodávky elektriny priemerne o osem percent. Po zarátaní všetkých poplatkov však bude podľa neho zlacnenie miernejšie. "Ak by ďalšie zložky ceny ostali nezmenené, koncová cena elektriny by poklesla približne o tri percentá,“ hovorí Kulla.

Pri plyne očakáva priemerný pokles komodity o 21 percent. Koncové ceny však budú závisieť aj od vývoja ďalších poplatkov, ktoré má v rukách regulačný úrad. "Ak by ďalšie zložky ceny ostali nezmenené, koncová cena zemného plynu by poklesla približne o 12 percent,“ hovorí Kulla.

Lacnejší plyn

Dole by mal ísť aj plyn. Jeho cena na referenčnej burze EEX klesla podľa Semriča pod 14 eur za megawatthodinu. "Dlhodobý priemer, ktorý vstupuje do regulačného vzorca, sa tak aktuálne nachádza pod 15 eurami za megawatthodinu,“ hovorí.

Pri plyne zase zaváži aj nástup zimy. Ak bude len mierny, burzové ceny by nemuseli vyskočiť príliš vysoko. Úlohu môžu zohrať aj zvady okolo plynovodu Nord Stream 2. Pre tento rok plyn zdražel takmer o štyri percentá. Priemerne tak ľudia platia tento rok za plyn o 60 centov mesačne viac.

V prípade dodávky plynu je hlavným vstupným parametrom pre ceny v budúcom roku priemer cien za posledných dvanásť mesiacov. Ten podľa hovorkyne spoločnosti Stredoslovenská distribučná Michaely Krivej klesol o viac ako štvrtinu. Zlacnenie preto možno podľa nej očakávať pri oboch komoditách.

Zavážia aj poplatky

"Cena dodávky však tvorí len časť koncovej ceny, takže výsledné zníženie môžu vo veľkej miere zmierniť ešte ďalšie poplatky,“ pripomína Krivá. Na mysli má neslávne známu tarifu za prevádzkovanie systému – teda TPS.

V tej sa každý odberateľ skladá na podporu elektriny z obnoviteľných zdrojov, ale ešte stále aj na tú z domáceho hnedého uhlia. Vlani na ňu regulačný úrad siahol, keď znížil podporu pre elektrinu vyrábanú z domáceho uhlia. Výsledkom tak bolo o čosi miernejšie zdraženie energií, ako sa počítalo pôvodne. Tarifa klesla o viac ako dve eurá na megawatthodinu. Dostala sa na úroveň 23,62 eura na megawatthodinu bez dane z pridanej hodnoty.

Otázne je, ako pokles komodity na burze zamáva s doplatkami na zelenú elektrinu. Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že ak denná cena na burzách klesá, zvyšuje sa doplatok a naopak.

Ako budú vyzerať ceny energií v budúcom roku

Pre pandémiu ceny elektriny a plynu na burzách výrazne padli. Najväčší prepad bol v polovici marca. Výsledkom tak pravdepodobne budú nižšie ceny v novom roku. O koľko, ukáže až rozhodnutie regulačného úradu, keďže komodita tvorí len časť konečnej ceny.

Ako môžu od januára 2021 zlacnieť energie?

  • Koncová cena elektriny by mohla podľa odhadov energetikov v budúcom roku klesnúť o 3 až 5 percent. V prvom polroku, ktorý je pre cenotvorbu rozhodujúci, sa komodita obchodovala o 11 % lacnejšie ako v rovnakom období minulého roka.
  • Okrem ceny elektriny na burzách zaváži aj výška poplatkov, o ktorých rozhodne regulačný úrad. Ide najmä o tarifu za prevádzkovanie systému (TPS). V nej každý odberateľ prispieva nielen na výrobu elektriny z domáceho uhlia, ale aj na podporu tej z obnoviteľných zdrojov.
  • Minulý rok TPS klesla o viac ako dve eurá na megawatthodinu. Dostala sa na úroveň 23,62 eura na megawatthodinu bez dane z pridanej hodnoty. Suma na budúci rok je otázna, keďže zavisí aký bude doplatok pre zelené zdroje – platí, že ak denná cena na burzách klesá, zvyšuje sa doplatok a naopak.
  • Plyn klesol medziročne o viac ako štvrtinu. Do koncových cien vstupuje priemer za posledných 12 mesiacov. Ceny na faktúrach by tak mohli byť aj o vyše 10 percent nižšie.
ZDROJ: ÚRSO

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #ceny plynu #cena elektriny