Východní Nemci nechcú zastaviť Nord Stream 2 pre Navaľného

Šéfovia vlád východonemeckých spolkových krajín nechcú pre prípad otravy predáka ruskej opozície Alexeja Navaľného pozastaviť projekt nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2.

18.09.2020 12:46
debata (21)

Uvádza to podľa informácií denníka Bild záver rokovania predstaviteľov krajín tejto časti Nemecka. Prerušiť dostavbu takmer dokončeného plynovodu v odvete za otravu Navaľného požaduje v Nemecku veľa politikov. Kancelárka Angela Merkelová síce vopred nevylučuje žiadnu odpoveď, diskutovať o konkrétnych krokoch zatiaľ ale považuje za predčasné.

Premiéri Meklenburska-Predného Pomoranska, Brandenburska, Saska-Anhaltska, Durínska a Saska sa v piatok zišli s berlínskym primátorom Michaelom Müllerom, aby prerokovali záležitosti týkajúce sa takzvaných nových spolkových krajín, teda regiónov, ktoré tvorili niekdajšiu Nemeckú demokratickú republiku. Za jednu z hlavných tém bol síce označený viacročný finančný rámec EÚ pre roky 2021 až 2027, predmetom rozhovoru sa stal očividne aj prípad Navaľného.

Navaľnyj sa po prevoze z Ruska zotavuje na berlínskej klinike Charité. Nemecká vláda tvrdí, že opozičný predák bol otrávený nervovo-paralytickou látkou zo skupiny novičok, ktorú vyvíjal niekdajší Sovietsky zväz. Moskva akékoľvek spájanie s otravou odmieta. Berlín žiada od Ruska vyšetrenie incidentu a hrozí reakciou, ak udalosť nebude objasnená.

Možné zastavenie dostavby plynovodu, ktorým má po dne Baltského mora prúdiť do Nemecka ruský zemný plyn, ale východonemecké krajiny podľa Bildu považujú za neprimeranú reakciu. Namiesto toho požadujú transparentné a nespochybniteľné vysvetlenie a uvádza, že prípad otravy nie je len nemeckou záležitosťou.

Podobne odmietavo sa k zastaveniu projektu stavia aj ministerský predseda Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet, ktorý sa uchádza o vedenie kancelárkinej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), ale aj zástupcovia priemyslu. Zdôrazňujú, že plynovod je hospodársky, nie politický projekt. Na to upozorňuje aj Moskva.

Naopak, niekdajší šéf poslancov vládnej konzervatívnej únie CDU/CSU Friedrich Merz či predseda zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen, ktorí sa o šéfovanie CDU tiež usilujú, chcú Nord Stream 2 zablokovať. Zdôvodňujú to tým, že ruský prezident Vladimir Putin rozumie len jedinému jazyku, ktorým je obchod s plynom.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nord Stream 2