Jadrové zariadenia boli vlani prevádzkované bezpečne a spoľahlivo

Jadrové zariadenia v Slovenskej republike boli v roku 2019 prevádzkované bezpečne a spoľahlivo, bez závažných udalostí. Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR preto nemusel vydať príkaz na zníženie výkonu alebo na odstavenie reaktora, prípadne zastavenie prevádzky jadrovej elektrárne (JE).

09.09.2020 15:14
debata (3)

ÚJD vlani neobmedzil rozsah alebo platnosť povolenia ani nezastavil prevádzku žiadneho ďalšieho jadrového zariadenia. Vyplýva to zo Správy o stave jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení na území Slovenskej republiky a o činnosti Úradu jadrového dozoru Slovenskej republiky za rok 2019, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

„Počet a charakter udalostí na jadrových zariadeniach bol v roku 2019 v rámci obvyklých prevádzkových porúch bez osobitnej významnosti z hľadiska jadrovej bezpečnosti. Bolo zaevidovaných šesť prevádzkových udalostí podliehajúcich hláseniu dozornému orgánu na JE Bohunice V-2 a 12 udalostí na JE Mochovce,“ uviedol ÚJD v predkladacej správe k materiálu.

ÚJD vlani pokračoval v tvorbe nového atómového zákona, vo vydávaní bezpečnostných návodov a smerníc a v práci v medzirezortných pracovných skupinách vo svojej pôsobnosti. V rámci kontrolnej a inšpekčnej činnosti v roku 2019 vydal ÚJD SR spolu 483 rozhodnutí a vykonal 204 inšpekcií.

Úrad tiež venuje zvýšenú pozornosť kybernetickým bezpečnostným hrozbám, ktoré môžu mať nepriaznivý dosah na bezpečnú prevádzku jadrových zariadení a na fyzickú ochranu jadrových materiálov a jadrových zariadení. Opatrenia na zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti sú súčasťou plánov fyzickej ochrany jadrových materiálov a jadrových zariadení.

Na Slovensku sú v súčasnosti v prevádzke dva bloky jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice a dva bloky jadrovej elektrárne Mochovce. Bloky JE Bohunice V-1, odstavené z prevádzky v decembri 2006 a 2008, sú momentálne v druhej etape vyraďovania. Vyraďovanie jadrovej elektrárne Bohunice A-1 prebieha podľa harmonogramu III. a IV. etapy vyraďovania.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #jadro #prevádzka