Elektrárne Vojany testujú spaľovanie tuhých druhotných palív

Elektrárne Vojany (EVO) aktuálne realizujú úvodné testovanie spaľovania tuhých druhotných palív (TDP) a biomasy. "Na základe výsledkov testov týkajúcich sa merania emisií a posúdenia okolností v oblasti dodávky paliva rozhodneme o ďalšom postupe," uviedla komunikačná manažérka Slovenských elektrární (SE) Oľga Baková.

09.09.2020 11:46
debata

Pokiaľ sa testovanie TDP osvedčí a EVO budú s touto vstupnou komoditou schopné dodávať aj takzvané podporné služby pre prevádzkovateľa prenosovej sústavy, elektrárne v Michalovskom okrese majú šancu prežiť. V opačnom prípade príde o prácu viac ako 100 priamych zamestnancov a ohrozených bude i ďalších 200 v zmluvných spoločnostiach.

Výrobu elektriny z TDP, teda paliva vyrobeného z odpadu z papiera, kartónov a mikroténových vreciek, predstavil v júni generálny riaditeľ Branislav Strýček ako jediný možný spôsob, ako existenciu EVO zachrániť. „Ak budeme s tou technológiou schopní tie (podporné, pozn. TASR) služby dodávať, máme dôkaz, že elektráreň je schopná si sama na seba zarobiť,“ povedal vtedy. Vzhľadom na stratovosť produkcie pri používaní čierneho uhlia dovážaného z Ruskej federácie je EVO od februára tohto roka odstavená z prevádzky. V prípade úspešnosti prevádzky na TDP bude musieť novú vstupnú komoditu schváliť Ministerstvo životného prostredia SR. Podľa Strýčkových slov by EVO následne boli schopné začať s výrobou energie z TDP v januári budúceho roka.

Strýček v júni poukázal i na ekologický rozmer výroby elektriny z TDP. „Bolo dokázané, že spaliny CO2 budú redukované viac ako 50 percent oproti spaľovaniu uhlia,“ vysvetlil s tým, že TDP sú pre EVO z energetického hľadiska využiteľné rovnako ako uhlie. Doplnil tiež, že použitím takéhoto druhu paliva by sa zároveň na Slovensku uľavilo skládkovaniu. O dodávanie TDP pre EVO už mali prejaviť záujem spoločnosti zhodnocujúce komunálny odpad.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrárne #Vojany