Vodárne zvýšili cenu. Chcú investovať do opráv

Za vodu si obyvatelia hlavného mesta a okolitých okresov priplatia. Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) po šiestich rokoch opäť zvyšuje ceny. Za vodné aj stočné tak od 14. augusta obyvatelia západného Slovenska zaplatia o sedem centov za meter kubický mesačne viac. Vodárne argumentujú potrebou rekonštrukcie stoviek kilometrov vodovodov a kanalizácií. Podľa odborníkov sa zdražovanie ešte len začalo.

03.09.2020 06:00
debata (71)
infografika

Zvýšenie cien si všimol aj Ľudovít z bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. „Nikdy som cenu vodného a stočného veľmi neriešil. Pred týždňom ma však kontaktoval správca,“ hovorí Ľudovít, ktorý býva v bytovke.

Martina z Modry zase zamestnanec vodární odchytil na ulici hneď po návrate z dovolenky. „Oficiálny oznam sme dostali až minulý týždeň,“ hovorí s tým, že termín na nahlásenie aktuálneho stavu vodomeru takmer nestihli. Podobnú skúsenosť majú aj mnohí ďalší. Po novom zaplatí Martin namiesto obvyklého necelého eura až 1,22 eura za kubický meter pitnej vody. Za odpadovú vodu zase 1,20 eura za kubický meter.

Po novom sa celkový účet za vodné a stočné pre priemernú trojčlennú rodinu zvýši o 1,58 eura za mesiac, čo je približne o jedno euro menej, ako bol pôvodný predpoklad vodární. BVS totiž ceny skutočne dlho nemenila a spomedzi piatich najväčších vodárenských spoločností ponúkala tie najnižšie. Tie však už dlhšiu dobu nezodpovedali realite. Podľa riaditeľa komunikácie spoločnosti Petra Postupku ide však o nevyhnutnosť. "Dlhodobá stagnácia cien totiž zapríčinila zlý stav kanalizačnej a vodovodnej infraštruktúry, ktorá si teraz vyžaduje okamžitú opravu,“ vysvetľuje.

Koniec zdražovania? Ani zďaleka

Niekoľkoročná nemennosť cien vody či elektrickej energie vedie podľa ekonóma spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka k postupnému poklesu zisku. No i k zastaveniu investícií, čím sa zhoršuje aj kvalita poskytovanej služby. Zvýšenie ceny o osem percent, ku ktorému v auguste došlo, nie je preto podľa analytika extrémne. „Je to dokonca menej oproti rastu cien v ekonomike od roku 2014 do 2020,“ hovorí Tomčiak.

Zvyšovanie vodného a stočného sa tento rok dokonca deje v rámci celého Slovenska. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ho odhadol na jedno percento, čo pre priemernú trojčlennú rodinu znamená nárast výdavkov o 21 centov mesačne.

Do budúcnosti však podľa analytika treba rátať s ďalším nárastom. O desať rokov by ceny vody mohli byť aj o 15 percent vyššie. Rásť by však mali aj mzdy a tak sa zvyšovanie dotkne hlavne ľudí s fixnými príjmami. Teda aj dôchodcov. Aj preto bude treba myslieť na valorizáciu dôchodkov, upozorňuje Tomčiak.

Pomoc od ľudí

Na to, aby bolo prepočítanie sumy vodného a stočného podľa nových cien bezproblémové, vyžadujú vodárne súčinnosť obyvateľov. Skúsenosť má s tým aj spomínaný Bratislavčan Ľudovít. „Prišiel ku mne správca, ktorý kvôli zmene cien potreboval urobiť odpočty vodomeru, aby tak vodárne vedeli vypočítať spotreby vody podľa starej a novej ceny,“ dopĺňa. Takýto postup platí pre všetky bytové domy, ak je však niekto priamym zákazníkom BVS, stav vodomeru musí nahlásiť sám, a to do 30 dní – teda do 9. septembra.

„Všetkým našim klientom odporúčame využiť na nahlásenie aktuálneho stavu vodomeru nový zákaznícky portál BVS. Ide o najpohodlnejší spôsob,“ hovorí Postupka. Ak niekto nemá prístup na internet, nahlasovanie môže urobiť osobne alebo prostredníctvom call centra, dodáva. Ak by sa niekomu nepodarilo stihnúť termín, BVS podľa Postupku v takýchto prípadoch použije prepočet podľa priemernej spotreby zistenej podľa historických odpočtov.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #vodárne #vodné #stočné