Tento rok môže byť spotreba teplej vody v lete vyššia ako vlani

Tento rok môže byť spotreba teplej vody v lete vyššia ako vlani. Dôvodom je stále prebiehajúca koronakríza. Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT), tento rok teplári zaznamenali odchýlku od priemerných hodnôt výnimočne už aj v marci a apríli, počas prvej vlny pandémie koronakrízy, keď ostala väčšina domácností doma. „V týchto mesiacoch sa zvýšila spotreba teplej vody v priemere o 8 %, čo ale z pohľadu celého roka nebude mať významný dopad na celkové náklady. Či spotreba teplej vody klesla aj počas tohtoročných augustových horúčav uvidíme až v septembri, keďže väčšina ľudí necestuje a ostali dovolenkovať doma,“ povedal predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

27.08.2020 12:19
debata (3)

Čo sa týka spotreby teplej vody, tak počasie spravidla na ňu nemá zásadný vplyv. Keďže ide o vodu využívanú najmä na pokrytie hygienických potrieb, jej spotreba je celoročne stabilná. „Výnimkou sú vianočné sviatky, keď spotreba teplej vody rastie až o 30 % nad priemernú úroveň a počas horúčav v letných mesiacoch, keď naopak spotreba mierne klesá oproti priemeru,“ konštatoval Janiš.

V teplých letných mesiacoch sa odberatelia často stretávajú s odstávkami teplej vody. Pravidelná mimosezónna odstávka teplej vody je podľa teplárov nutná pre revízie a údržby všetkých výrobných zariadení. Tie sú štandardne v priebehu roka v prevádzke nepretržite. „Pravidelnými revíziami a údržbou teplári preventívne predchádzajú nečakaným poruchám a haváriám a tým zabezpečujú ich bezpečnú a bezporuchovú prevádzku počas hlavnej vykurovacej sezóny,“ konštatoval Janiš. Teplári o termíne začiatku a skončenia odstávky musia informovať odberateľov vždy vopred, a to minimálne 15 dní.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #teplá voda