Pohonné látky tankujeme stále lacnejšie ako začiatkom tohto roka

Slováci stále tankujú lacnejšie pohonné látky ako začiatkom tohto roka. Prázdninový režim na slovenských čerpacích staniciach by mal naďalej pokračovať. „V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je benzín aj nafta lacnejšia o zhruba 11 až 17 %,“ povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.

16.08.2020 15:06
debata (3)

Ceny benzínu na našich pumpách minulý týždeň mierne poklesli. Cena 95-oktánového benzínu sa v 32. tohtoročnom týždni oproti predchádzajúcemu týždňu znížila o 0,3 % a nachádzala sa tak na úrovni 1,156 eur za liter. Nevýrazný vývoj zaznamenal 98-oktánový benzín, ktorého cena klesla len nepatrne o 0,1 % na úroveň 1,345 eur za liter. Ceny nafty sa znížili taktiež o 0,3 % na hodnotu 1,036 eur za liter.

Počas minulého týždňa (32. týždeň) sa ropa Brent opäť vyvíjala v podstate stabilne a pohybovala sa v rozmedzí 44 až 45 amerických dolárov za barel. Rovnaký bol vývoj na ropnom trhu aj počas tohto týždňa (33. týždeň). Svedkami takéhoto prázdninového režimu na ropnom trhu sme už niekoľko týždňov, počas ktorých sa čierne zlato hýbe v rozmedzí 43 až 45 dolárov za barel. „Na stabilných úrovniach je cena ropy držaná hlavne oživovaním globálnej ekonomiky, čo podporuje dopyt, a ťažobnými limitmi kartelu OPEC, čo znižuje ponuku,“ dodala Glasová.

Kartel tento týždeň zrevidoval smerom nadol aj svoju prognózu vývoja dopytu po rope v tomto roku a upozornil na negatívne dopady, ktoré môže mať druhá vlna pandémie na ropný trh.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ceny