Výstavba slovensko-poľského plynovodu napreduje

ýstavba slovensko-poľského plynovodu napreduje. Plány výstavby nenarušila ani pandémia COVIDu-19. „Práce napredujú na všetkých úsekoch stavby. Zvarené sú približne dve tretiny z celkovej dĺžky plynovodu a takmer polovica je už uložená v ryhe,“ uviedol to hovorca spoločnosti Eustream Pavol Kubík. Slovenský prepravca zemného plynu tak naďalej počíta so začatím komerčnej prevádzky plynovodu v roku 2022. Firma Eustream naďalej ráta aj s plánovaným rozpočtom na výstavbu vo výške 138 miliónov eur (na slovenskú časť plynovodu).

11.08.2020 13:33
debata (9)

spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR prostredníctvom výnimiek z opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR,“ konštatoval Kubík.

Prepojovací plynovod Poľsko – Slovensko tvorí kľúčovú časť prioritného koridoru severojužných plynárenských prepojení v strednej a východnej Európe (NSI East Gas), ktorá prispeje k posilneniu bezpečnosti dodávok v regióne a k integrácii plynárenských trhov. Nový 165-kilometrový plynovod umožní vďaka vytvoreniu doposiaľ chýbajúceho prepojenia medzi poľskou a slovenskou prepravnou sieťou vyššiu diverzifikáciu zdrojov zemného plynu v regióne. Prepravná kapacita plynovodu bude 5,7 miliardy metrov kubických ročne.

Vďaka novému prepojeniu získajú krajiny strednej a východnej Európy priamy prístup k viacerým zdrojom zemného plynu zo severu, vrátane plne funkčných LNG terminálov v Baltskom mori a z Nórska, ako aj z juhu cez slovensko-maďarské prepojenie a plánovaný plynovod Eastring. Projekt takisto prispeje v tomto regióne k zvýšeniu likvidity na trhu so zemným plynom a tiež k posilneniu solidarity medzi oboma krajinami.

Projekt získal grant Európskej únie na realizáciu vo výške 55 miliónov eur (SK časť) a úver od Európskej investičnej banky vo výške 70 miliónov eur.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #plynovod