Mesto Žilina nakúpilo na tri roky elektrickú energiu od SSE

Stredoslovenská energetika (SSE) dodá od 1. januára 2021 do 31. decembra 2023 elektrickú energiu všetkým organizáciám mesta Žilina. V elektronickej aukcii žilinskej samosprávy na nákup elektrickej energie zvíťazila s ponukou 3,1 milióna eur, čo je o 540.282 eur nižšia suma oproti pôvodne najlacnejšej ponuke. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

28.07.2020 16:24
debata

Doplnil, že mesto Žilina pri obstarávaní využilo environmentálny inštitút s požiadavkou minimálne na 10 percent elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov.

„Transparentnosť prináša do procesu verejného obstarávania pre mesto Žilina nemalé úspory. V prípade nákupu elektrickej energie išlo o historicky prvú elektronickú aukciu a ukazuje sa, že tento prístup je správny a hospodárny. Výslednú sumu považujem v porovnaní s pôvodnou najlacnejšou ponukou za veľký úspech,“ podotkol žilinský primátor Peter Fiabáne.

V minulom roku mesto uskutočnilo celkom 249 verejných obstarávaní, pri ktorých predpokladanú hodnotu zákaziek vyčíslili na vyše 7,2 milióna eur. „Elektronickými procesmi sa podarilo uvedenú sumu znížiť na šesť miliónov eur a ušetriť približne 1,2 milióna eur. Najčastejšie sa obstarávali služby (54 percent), tovary (25 percent) a stavebné práce (21 percent),“ uviedol Miškovčík.

Pripomenul, že žilinská samospráva pred rokom spustila aj systém informovania podnikateľských subjektov o vyhlásení jednotlivých zákaziek s nízkou hodnotou, ktoré je povinné mesto realizovať v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. „Súkromné spoločnosti, subjekty a jednotlivci, ktorí chcú spolupracovať pri mestských zákazkách a byť informovaní o výzvach na predloženie ponuky, majú možnosť registrovať sa do mestskej databázy. Pri vyhlasovaní zákaziek s nízkou hodnotou príde registrovaným firmám elektronická notifikácia spolu s výzvou na verejné obstarávanie na uskutočnenie prác,“ dodal hovorca mesta Žilina.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #elektrická energia